{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska predala odgovor na protutužbu Srbije

F
24.12.2010. u 16:41
0
2
Hrvatska predala odgovor na protutužbu Srbije
0
Hrvatska predala odgovor na protutužbu Srbije
Predstavnici hrvatskoga pravnog tima predali su Međunarodnom sudu pravde u Haagu pisani odgovor na protutužbu koju je Srbija podnijela nakon što ju je Hrvatska optužila za agresiju i genocid u proteklom ratu, izjavio je u petak predsjednik Dokumentacijsko-informacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac.
Hrvatski odgovor predan je u potpunoj medijskoj tišini 20. decembra, posljednjeg dana roka koji je odredio sud Ujedinjenih naroda, rekao je Tanjugu Štrbac, koji je i ekspert srbijanskoga pravnog tima.

On je objasnio da sadržaj ovog hrvatskog podneska ostaje nepoznat javnosti do početka usmene rasprave pred Međunarodnim sudu pravde (International Court of Justice - ICJ).

U tajništvu ICJ-a istog dana (20. decembra) Tanjug nije mogao dobiti potvrdu o predaji hrvatskog odgovora na protutužbu Srbije.

Sve informacije koje se tiču pisanih podnesaka, pa čak i datum njihove predaje, smatraju se povjerljivim do usmene rasprave i samo strana u postupku, na koju se odnose, može odlučiti da li će biti dostupna javnosti, objasnio je tada prvi tajnik ICJ-a i šef odjela za informiranje Andrej Poskakukin.

Štrbac je kazao da su predstavnici pravnog tima Srbije preuzeli u ICJ-u obiman materijal hrvatske strane od pet knjiga kojima se u jednom dijelu osporavaju navodi iz protutužbe Srbije, dok u većem dijelu Hrvatska nastoji osnažiti argumentaciju iz svoje tužbe.

Srbija sada treba da ICJ-u do 4. novembra 2011. dostavi pisani odgovor na najnoviji podnesak Hrvatske, dok se rasprava o sadržaju (meritumu) tužbi očekuje početkom 2013.

Hrvatska je 2. jula 1999., neposredno nakon NATO-ova bombardiranja Savezne Republike Jugoslavije, podnijela tužbu ICJ-u kojom traži da sud utvrdi da je Srbija, kao nasljednica SRJ, odgovorna za agresiju i genocid i plati štetu u iznosu koji utvrdi Sud, kazni sve počinitelje zločina, pruži sve informacije o nestalima i vrati odnesena kulturna dobra.

Ove zahtjeve zasniva na tvrdnjama da su vojne, policijske i paravojne snage pod kontrolom SRJ počinile "etničko čišćenje" kao "oblik genocida", napadajući i protjerujući hrvatske građane s područja Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije.

U međuvremenu je ICJ novembra 2008. odbacio argumentaciju Srbije da nije nadležan za ovaj spor jer bivša SRJ, odnosno Srbija u vrijeme kada je Hrvatska podnijela tužbu nije bila članica UN-a. Zato je Srbija 4. januara 2009. podnijela protutužbu u kojoj Hrvatsku tereti za genocidne akcije i etničko čišćenje više od 400.000 Srba.

Srbija traži da ICJ proglasi Hrvatsku krivom za kršenje Konvencije o genocidu zato što je u toku i poslije operacije "Oluja" 1995. namjeravala uništiti srpske nacionalnu i etničku grupu na području Krajine, odnosno sektorima Sjever i Jug pod zaštitom mirovnih snaga UN-a.

Ova namjera je provođena, kako se kaže, ubijanjem pripadnika srpskih zajednice, nanošenjem teških tjelesnih i mentalnih povreda njenim članovima i namjernim podvrgavanjem životnim uvjetima, što je trebao pridonijeti njihovom djelomičnom fizičkom uništenju, navodi Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: