Do 15 godina zatvora za dilere
0

Hrvatska: Posjedovanje droge postaje prekršajno, a ne kazneno djelo

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
S prvim danom 2013. godine posjedovanje droga za vlastite potrebe u Hrvatskoj se više neće tretirati kao kazneno, nego kao prekršajno djelo, odlučio je danas Hrvatski sabor, većinom glasova izmijenivši Kazneni zakon (KZ).

Posjedovanje droga za vlastite potrebe kažnjavat će se prekršajno, novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 kuna (između 1.300 i 5.400 maraka), a moći će se izreći i mjera obaveznog liječenja ili rad za opće dobro.

Zakonom nije propisana količina droge koja će se smatrati drogom za vlastitu upotrebu, no posebno se pooštravaju kazne za dilanje droge oko škola, za šta će se dilere moći kazniti s čak 15 godina zatvora.

Također, izmjenama KZ-a neisplata plata tretirat će se kao kazneno djelo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti isplatiti platu jer za to nema novca.

Taj se izuzetak neće primjenjivati na poslodavce u poteškoćama koji radnicima ne izdaju obračun plate iz kojega je vidljivo da zarađena plata nije i isplaćena.

Iz prekršajne u kaznenu sferu prebacuje se organiziranje nedozvoljenih igara na sreću, koje je do sada bilo ograničeno na lančane igre.

Zakon se usklađuje s Ugovorom sa Svetom Stolicom, pa će od obaveze prijavljivanja počinjenog kaznenog djela uz odvjetnike biti izuzeti i ispovjednici.

Kaznena djela vezana uz seksualno iskorištavanje djece ubuduće će morati prijavljivati i članovi porodice počinitelja, a zastarni rokovi za takva djela, umjesto od počinjenja, teći će od punoljetnosti žrtve.

Pooštravaju se i kazne u prometu, pa će se ugrožavanje brodskog prometa kažnjavati teže od obijesne vožnje na cesti, a proširuje se definicija kaznenog djela davanja mita, u koje ulaze i djela u kojima korist ostvari treća osoba.