Ivo Josipović za Sarajevo-x.com
0

"Hrvatska politika prema Hrvatima u BiH nije bila dobra"

Razgovarao: Adis Karadža
Ivo Josipović (Foto: Cropix)
Ivo Josipović (Foto: Cropix)
Drugi krug predsjedničkih izbora u susjednoj Hrvatskoj održat će se za nekoliko dana. Urađena su i prva velika istraživanja nakon prvog kruga koja pokazuju da se situacija zakomplikovala i da je smanjena velika prednost koju je Ivo Josipović imao nad drugoplasiranim kandidatom Milanom Bandićem. Kada se istraživanju pripoje glasovi iz naše zemlje, Bandić je zaostatak smanjio na manje od deset posto što je dovoljno za uzbudljiv i neizvjestan drugi krug glasanja.

Milan Bandić i Ivo Josipović dva su predsjednička kandidata koja se bitno razlikuju po svom obrazovanju, nastupu, vrsti predsjedničke kampanje, ali i prema rezultatima koje su ostvarili u prvom krugu izbora održanih u našoj zemlji. Podsjećamo da je Milan Bandić bio dominantan sa 57,19 posto potukavši tako i kandidata HDZ-a koji je tradicionalno osvajao najviše glasova u BiH. S druge strane, Ivo Josipović, kandidati SDP-a Hrvatske osvojio je tek 3,92 posto glasova državljana Hrvatske koji žive u BiH. Predsjednička kampanja je pri samom kraju. Da li ste dodatno pojačali kampanju u BiH i pokušali prikupiti dodatne glasove hrvatskih državljana koji žive na teritoriji BiH?

Tokom svoje kampanje posjetio sam Hrvate u Bosni i Hercegovini. Bio sam s predstavnicima Hrvata u Sarajevu, Jajcu, Mostaru, Širokom Brijegu, Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši, u Tuzli, u Husinu, Orašju, Odžaku, Plehanu... U završnici moje predsjedničke kampanje trenutno sam u Hrvatskoj u obilasku Dalmacije i Slavonije.

Vaš protivkandidat bio je dominantan u BiH u prvom krugu i da li smatrate da glasovi ovdašnjih Hrvata BiH mogu utjecati na konačni rezultat izbora?

Tokom kampanje sam obilazio i BiH, jer birači u BiH imaju glas kao i drugi državljani i ne vjerujem da će ovaj put glasati kao jedan. Mislim da će na ovim izborima, možda kao nikada, pokazati pluralizam i bogatstvo demokratskog odabira. Zato će izbore odlučiti ukupnost glasova svih birača.

Kakav je Vaš stav prema učešću hrvatskih građana iz BiH na izborima i dosadašnjem odnosu zvaničnog Zagreba prema ovoj zemlji i Hrvatima koji u njoj žive?

Smatram kako svi hrvatski državljani trebaju imati jednaka prava i obveze. Sadašnji sistem XI. Izborne jedinice nije dobar. Na taj se način stvorio i nepotrebni animozitet u Hrvatskoj u odnosu na naše građane koji žive u BiH, a to zapravo izazivaju upravo izborne neregularnosti, kao i izborne prevare koje se ponegdje događaju u XI. Izbornoj jedinici. A te se prevare, budimo iskreni, ipak kreiraju u Zagrebu. Zato očekujem da će se otvoriti pitanje novog nacionalnog konsenzusa - ne o tome imaju li građani koji borave u inozemstvu pravo glasa - već kako će ga realizirati. Da dosadašnja politika iz Hrvatske prema Hrvatima u BiH nije bila dobra to najbolje znaju Hrvati u BiH, jer se broj Hrvata u BiH od rata na ovamo prepolovio. Dakle, politika kojoj su do sada davali povjerenje da tobože vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima u BiH, očito ne valja. Ljudi su to osjetili na svojoj koži, i vjerujem da su spremni izabrati drukčije. Moram primijetiti da su neki od tih domoljuba staroga kova na osnovu tog svog domoljublja postali i prilično imućni. Natrpali su svoje džepove. Glume uspješne građane. Neki se i kandidiraju za predsjednika. Pobijedit ću na izborima, jer očekujem da će ove predsjedničke izbore odlučiti hrvatski građani kojima je dosta bahatosti i nepravde. Zato i očekujem glasove svih hrvatskih državljana koji su zainteresirani za pravednije hrvatsko društvo bez korupcije i za pravednije odnose među narodima i državama u regiji.

Ako pobjedite na izborima kakav ćete odnos imati prema BiH i na koji način mislite pomagati Hrvate u BiH?

Hrvatskoj je u interesu stabilna i prosperitetna BiH, država koja će što prije ući u EU. U nacionalnom je interesu da Hrvati opstanu u BiH kao ravnopravan i konstitutivan narod. BiH nam je susjedna i prijateljska, suverena država, u čije se unutrašnje odnose ni jedna susjedna ili druga zemlja ne smije miješati na neprincipijelan način. Hrvatska ima interes utemeljen u svom Ustavu da pomogne Hrvatima da ostvare svoju konstitutivnost i ravnopravnost. Sva tri konstitutivna naroda i svaki pojedinac, moraju biti jednakopravni na cijelom području BiH. Koji je to model kojim će se takav položaj ostvariti, moraju odlučiti saglasno sva tri naroda. Na susjedima i prijateljima je da podrže i osnaže njihovu odluku. Ali moram napomenuti: Nema kvalitetnog rješenja državnopravnog uređenja ako ono nije nastalo “iznutra”, voljom naroda koji žive u državi. Iluzija je da se izvana mogu nametnuti rješenja, ma kako ona izgledala dobra ili privlačna. Nema alternative unutrašnjem dogovoru legalno i legitimno izabranih političkih predstavnika sva tri naroda. Ipak, mislim da dolazi vrijeme pluralizma i da ni jedna stranka neće moći tvrditi kako ima monopol na narodno predstavništvo. Mislim da, uz tradicionalne oblike pomoći hrvatskom narodu u BiH, Hrvatska treba raditi na ekonomskim projektima, zajedno s BiH, od kojih će i Hrvatska i BiH, a naravno, i Hrvati u BiH dobiti nova radna mjesta i novi ekonomski zamah.