Regija
31

Hrvatska: Policija očekuje 3.000 izbjeglica, registracija teče bez problema

Klix.ba
(Foto: AFP)
Hrvatska policija na granici sa Srbijom u toku narednih sati očekuje dolazak više hiljada bliskoistočnih izbjeglica.

Lokalni mediji javljaju kako izbjeglice zasad dobro sarađuju sa vlastima te da ne izbjegavaju registraciju. Samo do 14 sati u pogranično mjesto Tovarnik ušle su 373 osobe, od čega su 225 muškarci, 75 žene i 53 djeca, piše Index.hr.

Nešto iza 13 sati sa granice je kolima hitne pomoći u bolnicu u Vukovar prevezena jedna porodica zbog žene u drugom stanju. Među izbjeglicama su ljudi iz Iraka, Sirije, Afganistama, Sudana pa čak i Irana i Albanije.

U saradnji sa srbijanskim kolegama, hrvatska policija očekuje dolazak minimalno 3.000 izbjeglica iz pravca mađarske granice.

Prema nezvaničnim informacijama, izbjeglice i migranti se iz srbijanskih autobusa iskrcavaju na oko dva kilometra od granice sa Hrvatskom nakon čega kreću na svoj put mimo cesta i kroz polja kukuruza kako bi granicu prešli ilegalno.

Tamo ih po pravilu dočekuju policajci koji ih prevoze do policijskih stanica kako bi se izvršila registracija sa kojom do sada nije bilo nikakvih problema. Prvi val izbjeglica hrvatska je policija primila jutros oko 6:00 sati.

Britanski BBC piše kako Hrvatska planira u potpunosti dozvoliti tranzit izbjeglica prema srednjoj i sjevernoj Evropi.