Nakon dva slučaja u Zagrebu
0

Hrvatska policija: Eksplozije ne upućuju na teroristički čin

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Istraga dviju eksplozija u zapadnom dijelu Zagreba ne upućuje na teroristički čin, a očevid na mjestima događaja utvrdio je da se u oba slučaja radilo o improviziranim eksplozivnim napravama, izvijestila je sinoć hrvatska policija. Tragovi izuzeti na mjestima događaja predani su na vještačenje, a nakon dobivenih nalaza moći će se utvrditi eventualna povezanost dviju eksplozija koje su se dogodile 9. i 11. siječnja ove godine uz zagrebačku Aleju Bologna, ističe se u priopćenju Ravnateljstva policije.

Do sada su obavljeni razgovori sa više od stotinu osoba, međutim za sada nitko nema status osumnjičenika.

Na temelju informacija koje je policija do sada prikupila, niti jedna od eksplozija ne upućuje da je riječ o terorističkom činu, već se obje eksplozije za sada kvalificiraju kao ugrožavanje opće sigurnosti. Utvrđeno je i da se u oba slučaja radilo o improviziranoj eksplozivnoj napravi.

S obzirom da događaji posljednjih dana imaju za posljedicu uznemirenost javnosti, u policiji naglašavaju da poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere kako bi pronašli počinitelja.

Prema neslužbenim informacijama, policija je istragu usmjerila na 53-godišnjeg muškarca, ozlijeđenog u eksploziji 11. siječnja na autobusnoj stanici u Stenjevcu. Taj 53-godišnji paraglajder još uvijek nema status osumnjičenika, a mediji pišu kako policija prikuplja dokaze koji bi mogli dovesti do konačne potvrde da je upravo on odgovoran za postavljanje naprave koja je u petak devet minuta poslije ponoći uznemirila Zagrepčane.

Prva eksplozija, 9. siječnja, dogodila se na željezničkoj pruzi u Susedgradu dok je prolazio teretni vlak. Druga eksplozija, 11. siječnja, nešto iza ponoći dogodila se na autobusnom stajalištu u Stenjevcu. U prvoj eksploziji počinjena je samo materijalna šteta, dok je u drugom slučaju ozlijeđen 53-godišnjak koji se zatekao u blizini.