Regija
0

Hrvatska: Orešković prihvatio ostavku Crnoje

SRNA
Hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavio je večeras da je prihvatio ostavku ministra ratnih veterana Mije Crnoje i najavio da će ime novog ministra biti poznato narednih dana.

Orešković je zahvalio Crnoji kao ratnom veteranu koji se "borio za Hrvatsku", navodeći da je zavrijedio pažnju koju su mu dali ova dva dana.

On je dodao da mu je Ministarstvo ratnih veterana veoma bitno i da će dati sve od sebe da uskoro nađe dobrog čovjeka za ovu funkciju.

Prvi potpredsjednik Vlade i lider HDZ-a Tomislav Karamarko smatra da se ovo nije smjelo dopustiti i da je protiv Crnoje vođena haranga.

"Svih ovih dana smo slušali, gledali i čitali teške optužbe. Tom smo problemu pristupili vrlo ozbiljno, proučili smo sve, to su sve bile laži i obmane, jedna klasična haranga", ocijenio je Karamarko.

On je naveo da je Crnoja htio dokazati da nije učinio ništa nezakonito i da se kao častan čovjek odlučio za odlazak.

Poslanik Mosta u Hrvatskom saboru Miroslav Šimić rekao je da je Most saglasan da Crnoje da podnese ostavku i tako preuzme moralnu i političku odgovornost.

"Činjenica je da nema krivične odgovornosti, ali postoje elementi moralne i političke odgovornosti koje je Crnoja odlučio preuzeti", rekao je Šimić.

Poslanik opozicionog SDP-a u Hrvatskom saboru Gordan Maras izjavio je da se Oreškovićeva Vlada upisala u anale sa najkraćim ministarskim mandatom u istoriji.

"Dva dana su pokušali braniti neodbranjivo, ali ih je pritisak javnosti natjerao da naprave jedino moguće", napisao je Maras na "Twitteru".

Crnoja je večeras podnio ostavku, nakon ššto su Oreššković, Karamarko i Petrov, uz pomoć pravnih stručnjaka, čak 19 časova vijećali o njegovoj sudbini na ovoj funkciji.

Za nekoliko dana koliko je bio ministar, Crnoja je u javnosti podigao veliku prašinu, pogotovo najavom da će napraviti registar "agresora i izdajnika" Hrvatske, zbog čega je Most najavio da će tražiti njegovu smjenu.

Stranke opozicine koalicije okupljene oko SDP-a poslale su juče u saborsku proceduru prijedlog da se pokrene pitanje povjerenja Crnoji zbog niza afera sa kojima je doveden u vezu.

Hrvatski mediji objavili su da je Crnoja prijavljen na lažnoj adresi u Samoboru da bi izbjegao plaćanje poreza, te da je u više navrata prijavljivan za fizičko nasilje.

Crnoja je rekao novinarima večeras da je podnio ostavku, jer ne želi da nanosi štetu Vladi i premijeru, prenose hrvatski mediji.