Zagreb
37

Hrvatska odbila molbu Tužilaštva BiH za krivični progon 14 ratnih generala

D. Be.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vlada Republike Hrvatske danas je donijela odluku da odbaci molbu Tužilaštva BiH za krivični progon 14 bivših ratnih generala koji su učestvovali u akciji "Bljesak".
To je potvrdio danas premijer Andrej Plenković.

"Ministarstvo pravosuđa nam je dostavilo izvještaj, stručnjaci su proučili dokumentaciju i mi smo nakon detaljne analize donijeli zaključak kojim ćemo naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu koja je stigla iz Tužilaštva BiH. Smatramo da informacija i materijal ne daju nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u Hrvatskoj. O toj odluci smo danas obavijestili naše ratne zapovjednike i suglasni su s takvim postupanjem Vlade Hrvatske", kazao je.

On je istakao da su "domovinski rat, vojno-redarstvene operacije, naročito 'Bljesak' i 'Oluja' temelji slobode, temelji savremene države Hrvatske".

"Odlučili smo da odbijemo ovu zamolnicu Tužilaštva BiH na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju Sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i pravnim stvarima između RH i BIH i to na temelju Načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa Hrvatske", dodao je.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ratni general Pavao Miljavac je kazao da su generali jednoglasno zaključili, da je i zbog interesa RH i zbog njih samih ovo jedino od mogućih rješenja da se taj zahtjev za istragu odbije i vrati Bosni i Hercegovini, a da unutra budu napisana i obrazloženja zašto se odbija.

"Neprimjereno je da se nakon toliko godina dižu neke optužnice i mogu odgovorno reći da nije bilo zapovijedi, ni usmenih ni pismenih, za granatiranje civilnih ciljeva. U ratnim operacijama dogodi se uvijek nešto što se dogodi kao posljedica rata, koletaralne civilne žrtve. Nije bilo namjere niti se time možemo povoditi u operaciji da bi stradavali civili. Uvijek smo pokušavali spasiti civile i to se može vidjeti u nekoj dokumentaciji. Ovo je dobar zaključak Vlade Republike Hrvatske", rekao je.

Oni su istakli da stručnjaci u dokumetaciji nisu pronašli uzročno-posljedičnu vezu između uloge ratnih generala i nažalost poginulih ljudi kod Bosanske Dubice i Bosanske Gradiške.

"Naše službe su vadile sve iz arhiva, zapovijedi i planove prema kojima je pravosuđe vidjelo da nema većih šteta nad civilnim stanovništvom ili šteta. Sve se događalo kao posljedica rata", dodao je Miljavac.

Na listi generala su bili: Marijan Mareković, Pavao Miljavac, Mladen Markač, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.