Regija
19

Hrvatska ne da Piranski zaljev: Moramo izaći iz arbitraže!

Klix.ba
Premijer Hrvatske Zoran Milanović danas je najavio izlazak iz arbitraže o Piranskom zaljevu u vezi sa kojim se Zagreb spori sa Ljubljanom.

Milanović se sastao sa predsjednicima klubova parlamentarnih stranaka, nakon čega se obratio medijima istaknuvši da Hrvatska "može i hoće" izaći iz arbitraže Međunarodnog suda pravde u Hagu, piše Index.hr.

"Sastanak je bio kratak, svi smo saglasni, moramo izaći iz arbitraže, moramo suspendovati taj ugovor", rekao je Milanović. Sada je na redu hrvatski Sabor koji nakon prosljeđivanja odluke istu može prihvatiti, ali i odbiti.

Podsjećamo, susjedi bi mogli izgubiti najmanje dvije trećine sporne vodene teritorije, a zbog, kako se navodi, slovenskog izlaska iz okvira legalnog djelovanja u arbitražnom postupku.

Mediji su otkrili da su se slovenski član arbitražnog suda Jernej Sokolec i slovenska diplomatkinja Simona Drenik dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod sudija.

Podsjećamo, nakon trogodišnje arbitraže pred Međunarodnim sudom u Hagu, presuda u graničnom sporu Hrvatske i Slovenije trebala bi biti objavljena u decembru.