Regija
13

Hrvatska: Milan Bandić izlazi na slobodu uz dva miliona eura kaucije

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Županijski sud u Zagrebu donio je odluku da će za Milana Bandića biti prihvaćena kaucija u iznosu od 15 miliona kuna (dva miliona eura) te da će biti pušten iz istražnog zatvora.

Krešimir Devčić, glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, izjavio je kako je za Milana Bandića i još osam suoptuženih u aferi "Agram" prihvaćena jamčevina, što znači da će imati pravo na obranu sa slobode.

Za Milana Bandića prihvaćena je rekordno visoka jamčevina u iznosu od 15 miliona kuna (dva miliona eura) koju su sudu na raspolaganje stavili Bandićevi prijatelji, i to u nekretninama.

Puštanje na slobodu okrivljenog zagrebačkog gradonačelnika Bandića obavit će se nakon što sud utvrdi hipotekarnu vrijednost založenih nekretnina i utvrdi da njihova vrijednost dostiže traženu sumu, te nakon što bude izvršena uplata, što vremenski može znači od jednog do nekoliko dana.

Budući da Milan Bandić nije želio podnijeti ostavku na gradonačelničko mjesto, sud mu je izrekao zabranu potpunog obavljanja posla zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponovnog počinjenja djela, što će značiti da Bandić gradonačelnik ostaje samo formalno.

Kaucija ponuđena za Milana Bandića najviša je ikad prihvaćena u praksi hrvatskog pravosuđa. Iza Bandića, najviši iznos ponudio je Ivo Sanader - 12,5 miliona kuna (1,56 miliona eura).