Regija
11

Hrvatska: Mamići pod istragom zbog utaje i mita

FENA
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Zdravko Mamić (Foto: Arhiv/AFP)
Policijski odjel za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala RH u četvrtak je zbog mita i utaje poreza pretresao kuće braće Mamić, kojima je navodno pomagao neimenovani poreznik, ali i prostorije zagrebačkog Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) gdje su potvrdili da je "predmet obrade" i izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

No Zdravko Mamić je iz slovenskih Moravskih Toplica poručio da je riječ o lažima te da politički vrh "izmišlja afere domoljubima".

Nakon što je Uskok ranije u četvrtak potvrdio da protiv braće Mamić provodi "hitne dokazne radnje" zbog sumnje na primanje i davanje mita, utaju poreza i drugih davanja te zlouporabe povjerenja u privrednom poslovanju, u kojima je osim čelnika Dinama navodno sudjelovala i službena osoba Porezne uprave, HNS je potvrdio da je u slučaj umiješan i Vrbanović, izvršni direktor krovne nogometne organizacije u kojoj je Zdravko Mamić prvi dopredsjednik, prenosi Hina.

Mamić je, pak, na konferenciji za novinare u Moravskim Toplicama gdje je s Dinamom na pripremama u nekoliko navrata istaknuo da je riječ o političkoj namještaljci koju je naredio politički vrh - od premijera naniže te da se sve radi zbog političkih ciljeva. Ustvrdio je da je iz istupa premijera Milanovića vidljivo da se izmišljaju afere prema svima desnima i domoljubima.

"Ničija nije gorila do zore pa ni vaša neće", kazao je Mamić, dodajući da će svi odgovarati pred institucijama i budućnosti.

"Operativcima" je pritom poručio da ne "izvršavaju prljave političke naloge".

Rekao je da mu nije jasno zašto se sve to događa baš dok su oni na pripremama u Sloveniji, tim više što se, prema njemu dostupnim informacijama od članova porodice i advokata, Uskočka akcija odnosi na događaje od prije nekoliko godina. Na novinarski upit planira li se ranije vratiti u Hrvatsku odgovorio je da se čuo i s policijskim službenicima i advokatima te da mu niko nije rekao da mora hitno doći. No, kaže da ne strahuje od hapšenja te da ne zna zašto bi uopće do toga i došlo jer je ovo "samo prikupljanje dokaza". Podsjetio je i da još nije otvorena istraga niti podignuta optužnica.

Na novinarsko pitanje je posrijedi uzimanje provizije od prodaje Luke Modrića Mamić je odgovorio da u tom slučaju kao ni u bilo kojem drugom nije uzeo kunu provizije kao ni iko od njegove porodice.

Prozivajući premijera i aktualni politički vrh Mamić je ustvrdio da se sve radi po "staroj udbaškoj metodi - zavadi pa vladaj". Kazao je i da će dokazati svoju nevinost te da bi sve na kraju mogao "politički kapitalizirati" i postati premijer ili predsjednik države.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da se svi koje institucije pozovu na razgovor, pa tako i braća Mamić, što prije trebaju odazvati, poručivši im da se sa sudbinom treba suočiti brzo i efikasno.

Uoči sjednice Vlade Ostojić je novinarima kazao da je pretraga kuća Zdravka i Zorana Mamića uslijedila nakon krivične prijave Samostalnog sektora za porezne prijave Ministarstva finansija. Na pitanje što se u pretragama traži Ostojić je rekao: "Oni će naći sve što treba".