|

Hrvatska: Legalizacija marihuane u medicinske svrhe?

Hrvatska: Legalizacija marihuane u medicinske svrhe?
60
S
SRNA
16.11.2014. u 20:39
41
komentara
60

dijeljenja
Hrvatska: Legalizacija marihuane u medicinske svrhe? Ilustracija
U Hrvatskoj bi uskoro mogla zakonski da bude dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe.
"Nakon što je Ministarstvo zdravlja prije nekoliko dana najavilo da će omogućiti uzgajanje industrijske konoplje, vladajuća koalicija možda ode i korak dalje te zakonski dopusti i upotrebu marihuane u medicinske svrhe", piše Jutarnji list.

U tekstu se ističe da je u resornom ministarstvu potvrđeno da će ministar zdravlja Siniša Varga idućih dana osnovati stručnu komisiju koju će predvoditi Agencija za lijekove i medicinske proizvode, kako bi dali stručno mišljenje treba li i u Hrvatskoj dopustiti upotrebu marihuane u medicinske svrhe te na koji način.

Očekuje se da, ako se komisija saglasi s legalizacijom, bude predloženo treba li dopustiti samo upotrebu lijekova na bazi kanabinoida ili dopustiti i uzgoj nekoliko stabljika konoplje ljudima za koje liječnici procijene da im ulje kanabisa može pomoći u njihovim zdravstvenim problemima.

SDP-ova zastupnica u Saboru Ingrid Antičević Marinović kaže da je to pitanje za strku. "Ako struka kaže da i u Hrvatskoj treba legalizovati upotrebu konoplje u medicinske svrhe, onda bismo to podržali", najavljuje ona i
dodaje da to nikako ne znači legalizaciju marihuane.

Ni najveća opoziciona stranka HDZ ne bi imala ništa protiv legalizacije u medicinske svrhe ako bi to predložila struka.

"Zagovornici medicinske upotrebe marihuane odnosno lijekova na bazi kanabinoida tvrde da oni pomažu kod niza hroničnih bolnih stanja, od raka do spazma uzrokovanih multiplom sklerozom. HDZ smatra da je pitanje upotrebe marihuane ili lijekova na bazi kanabinoida u medicinske svrhe u Hrvatskoj nešto o čemu prvenstveno svoje mišljenje trebaju dati medicinski stručnjaci na osnovu nepobitnih naučnih dokaza", rekao je Željko Rajner uime HDZ-a.

U 17 zemlja članica EU dopuštena je prodaja različitih lijekova na bazi kanabionida. U nekim evropskim zemljama dopušteno je ljudima s određenim dijagnozama da uzgajaju i nekoliko stabljika konoplje, ali isključivo za vlastite potrebe.
Prijavi grešku


Komentari (41)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...