Zbog poticanja na terorizam
0

Hrvatska: "Komandiru Šamilu" određeno psihijatrijsko vještačenje

FENA
Trogiraninu Damiru Mamiću (42), poznatijim pod nadimkom "komandir Šamil", nakon ispitivanja zbog sumnje da je počinio krivično djelo poticanja na terorizam, Županijsko državno odvjetništvo u Splitu odredilo je mjere opreza, a tokom istrage bit će podvrgnut psihijatrijskom vještačenju.

Mamiću, koji je u videoporuci objavljenoj na Youtube preuzeo odgovornost za nedavne eksplozije u Zagrebu, kao mjera opreza određeno mu je da se obavezno, redovno jedanom sedmično javlja u policijsku stanicu u Trogiru, zabranjena mu je upotreba kompjutera i drugih sredstava komunikacije radi pristupanja internetu te korištenje Facebooka.

Tokom istrage naredit će se Psihijatrijskoj bolnici u Vrapču provođenje dokazne radnje.

Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, osnovano se sumnja da je osumnjičenik u 18,30 sati 11. januara ove godine na stranici Facebook grupe "Revolucionari" pod svojim profilom objavio videosnimku u kojoj poziva članove grupe i sve koji prate njihov rad na napade na objekte specijalne policije, na policijske stanice, na sve objekte i javne ustanove, posebno one na kojima su izvješene zastave Evropske unije, na saobraćajnice i saobraćajnu infrastrukturu, bankare i zlatare, pripadnike "šiptarske i druge mafije", krupne kapitaliste i sve građane blagonaklone kapitalizmu, Bruxellesu, Evropskoj uniji i NATO-savezu.

Mamić je u svojoj osmominutnoj videoporuci, snimljenoj u sobi, preuzeo odgovornost za eksplozije u Zagrebu te je svoj video nazvao "Komunisti u Hrvatskoj priznali terorističke napade u Zagrebu", a sebe je nazvao "komandirom Šamilom".

Priveden je i ispitan zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo poticanja na terorizam.