Državna kompanija
44

Hrvatska je Rusiji prodala motore za vojne helikoptere uoči početka invazije na Ukrajinu

N. V.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Zrakoplovno-tehnički centar iz Velike Gorice je prije početka invazije na Ukrajinu Rusiji prodao motore za vojne helikoptere. Posljednja isporuka je obustavljena, a nadležno tužilaštvo sada provjerava ovaj milionski posao.

Nova TV je u svom Dnevniku danas otkrila da je državna kompanija prije četiri mjeseca pregovarala sa Rusijom o prodaji motora za vojne helikoptere. Dogovorena je prodaja 22 motora, međutim naglašavaju da je u međuvremenu obustavljena posljednja pošiljka.

Posao je težak nešto više od tri miliona eura.

Iz državnog tužilaštva je potvrđeno da provjeravaju taj posao, ali s obzirom na to da je istraga u toku, ističu da ne mogu dati više informacija.

Potpisnik kupoprodajnog ugovora je Zdravko Klanac, direktor ZTC državne firme koja je prodala motore, međutim on nije htio govoriti za hrvatske medije. Ne žele otkriti ko bi prodate motore trebao koristiti i u koje svrhe zbog toga što su detalji prodaje, kako navodi, poslovna tajna.

Nekolicina motora poslata dva dana uoči početka invazije

Prva pošiljka ovih motora je poslata odmah nakon što je potpisan ugovor, druga pošiljka je otišla svega dva dana uoči početka ruske invazije na Ukrajinu, dok je treća tranša od osam motora u međuvremenu zaustavljena.

Inače javnog poziva za ovu prodaju/kupovinu nije bilo i kompanija nije nudila motore drugim potencijalnim kupcima, ali tvrde da je sve zakonski regularno.

Osim tužilaštva koje provodi istragu i želi sve ispitati, slučaj se našao i pod lupom Vojno-sigurnosno obavještajne agencije, na čijem je čelu svojedobno bio ZTC-ov direktor Klanac. O svemu se očitovao i Ured predsjednika i Vrhovnog zapovjednika. Poručuju kako predsjednik Republike Zoran Milanović nije bio upoznat s ovim, niti je nadležan za donošenje ovakve odluke.