Historijski dan za susjede
0

Hrvatska je članica EU od 1. jula 2013. godine

Sarajevo-x.com
Danas je historijski dan za Hrvatsku. Evropska komisija predložila je jutros Vijeću Evrope zatvaranje preostalih četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, nakon čega bi susjedi 1. jula 2013. godine postali 28. članica Evropske unije.

"Ovo je historijski dan za Hrvatsku i Evropsku uniju. Evropska komisija je upravo predložila Vijeću EU zatvaranje četiri posljednjih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. To otvara put da se Hrvatska pridruži EU kao 28. članica od 1. jula 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija", saopćio je predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso u pisanoj izjavi.

U Briselu je u toku konferencija na kojoj će biti zaključeni hrvatski pregovori sa EU.

"Posao u vezi Hrvatske je završen, a sada je na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati. Siguran sam da će se dogoditi jer je pristupni proces bio težak i dugačak", izjavio je evropski komesar za proširenje Stefan Fuele na vanrednoj konferenciji za medije sazvanoj povodom prijedloga Komisije da se zatvore prestala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom.

Fuele je rekao da vidi potencijal da i ostale zemlje regije dobiju status kandidata za EU pa čak možda i počnu sa pregovorima. Jedna od tih zemalja mogla bi biti Makedonija, rekao je Fuele.