Regija
3

Hrvatska ima plan C: Izbjeglice će voziti prema Sloveniji

Klix.ba
Hrvatska vlada ima pripremljen plan C dogovoren sa Slovenijom, rekla je vlada premijera Zorana Milanovića u petak nakon objave Mađarske da od ponoći zatvara granicu za tranzit izbjeglica koji su preko Hrvatske i Mađarske prolazili put zapadnoevropskih zemalja.

Kako pišu hrvatski mediji, premijer Milanović u stalnom je kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, nakon što je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto objavio da će njegova zemlja u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički val te da će postrožiti režim na službenim graničnim prijelazima.

Hrvatska vlada od ranije ima plan C, koji je dogovoren sa Slovenijom, kazao je glasnogovornik hrvatske Vlade bez drugih pojedinosti. O njima bi, prema neslužbenim informacijama, tokom dana u Opatovcu trebao govoriti ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić.

U slučaju zatvaranja granice od strane Mađarske, Hrvatska će početi provoditi taj plan u dogovoru i u stalnoj koordinaciji sa Slovenijom.

"Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno", kazao je Milanović nakon razgovora s Viktorom Orbanom.

Milanović i Cerar razgovarali su u četvrtak u Briselu na sastanku Evropskog vijeća o izbjegličkoj krizi, a u petak su više puta telefonski razgovarali o aktuelnoj situaciji s izbjeglicama.

Cerar je nakon samita u Briselu izjavio da će i Slovenija morati poduzeti odgovarajuće mjere ako Mađarska zatvori granicu s Hrvatskom za migrante, što bi dovelo do usmjeravanja migrantskog vala prema Sloveniji.

Prema podacima mađarskih vlasti kroz tu je zemlju prošlo više od 378.000 migranata, a prema podacima hrvatske policije od početka imigracijske krize koja je u Hrvatskoj počela sredinom septembra u zemlju je ušlo 183.564 migranata, tokom četvrtka više od pet hiljada, a od ponoći do 9 sati u petak gotovo 2.500.