Ivo Josipović
0

"Hrvatska ima obavezu brinuti o Hrvatima u BiH"

FENA
Ivo Josipović
Ivo Josipović
Predsjednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) na izborima u Republici Hrvatskoj Ivo Josipović kazao je da Hrvatska mora respektovati suverenost BiH, ali da ima obavezu brinuti se o Hrvatima koji žive izvan njenih granica.

Ističući kako se u BiH stvari mijenjanju i da se mijenja politička klima Jospović je u današnjem intervjuu Večernjem listu kazao da treba stalno imati na umu da nema stabilne Hrvatske bez stabilne Bosne i Hercegovine.

"Nema čarobnog štapića i oni koji misle da je štapić u Zagrebu, griješe. Hrvatska mora imati cilj da tri konstitutivna naroda nađu formulu suživota", kazao je Jospović.

Odgovarajući na novinarski upit da je većina predsjedničkih kandidata odlučila krenuti po glasove u BiH, Jospović je kazao da je neracionalno da bilo ko kaže kako ga ne zanima dio biračkog tijela te da predsjednik Hrvatske ima ustavnu obavezu prema svim građanima.

"To je razlog zašto mislim da je pristojno obratiti se njima", kazao je Josipović te dodao da su u SDP-u uvijek bili protiv 11. izborne jedinice.

"Mislim da takav način ne reprezentira korektno ono što zovemo dijasporom, a 11. izborna jedinica i način provođenja izbora u njoj generirao je izborne prevare i nešto što je politički dalekosežno štetno, a to je animozitet prema ljudima, iako su prevare kreirane u Zagrebu, a ne u BiH", kazao je Josipović.

Po njegovim riječima, u budućnosti mora doći do redefinicije načina kako se ostvaruje biračko pravo te izborne jedinice pa sada nema formulu kako to riješiti jer je to stvar šire rasprave i konsenzusa.