Regija
0

Hrvatska i Albanija uvjerene u ulazak u NATO

FENA
Hrvatska i Albanija očekuju da će ratifikacija protokola o pristupu NATO-u završiti u ožujku i da će na travanjskom susretu na vrhu postati punopravnim članicama toga vojno-političkog saveza, izjavili su u srijedu u Zagrebu hrvatski i albanski ministri obrane Branko Vukelić i Gazmend Oketu.

Dvojica dužnosnika zadovoljna su suradnjom u okviru Američko-jadranske povelje tijekom koje su se Hrvatska, Albanija i Makedonija pripremale za članstvo u NATO-u i spremne su pozitivna iskustva prenijeti na BiH i Crnu Goru koje su se priključile toj inicijativi (A5).

"Potrebno je nastaviti tu suradnju, uključiti sve susjede u regiji. Interes je da te zemlje pođu putem kojim su pošle Hrvatska i Albanija radi sigurnosti i stabilnosti cijele regije", rekao je Vukelić.

Najavio je da će se u početku ožujka u Zagrebu održati sastanak ministara obrane članica A5, susjednih zemalja i predstavnika EU-a, SAD-a i NATO-a, na kojem će se uoči summita Saveza u Strasbourgu i Kehlu razgovarati o sigurnosnim procesima u regiji.

Albanski ministar uvjeren je da će Hrvatska i Albanija nastaviti "u istom duhu suradnje" i nakon priključenja NATO-u i svoja iskustva prenijeti drugim zemljama u regiji.

"Naš primjer služit će svim zemljama - BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu - da se integriraju u NATO i europske strukture", rekao je Oketu.