Regija
0

Hrvatska i Albanija danas dobijaju pozivnicu za NATO

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici 26 zemalja članica NATO-a u su se srijedu navečer na samitu u Bukureštu suglasili da se pozivnica za članstvo uputi Hrvatskoj i Albaniji, dok je poziv Makedoniji odgođen.

"Postoji konsenzus da se dvije zemlje pozovu u članstvo u NATO-u", izjavio je glasnogovornik Saveza James Appathurai nakon radne večere tijekom koje su čelnici razgovarali o proširenju.

Što se Makedonija tiče, Grčka ne pristaje na upućivanje pozivnice dok se ne riješi spor oko imena te zemlje, rekao je Appathurai, dodajući da sve članice, uključujući i Grčku, žele da Makedonija što prije uđe u Savez, ali kada ispuni tražene uvjete, što je u ovom slučaju pitanje imena.

Konačna odluka hoće li i Makedonija možda biti pozvana donijet će čelnici NATO-a na službenoj sjednici Sjevernoatlantskog vijeća u četvrtak prije podne.

Hrvatsko izaslanstvo koje predvode predsjednik Republike i predsjednik Vlade Stipe Mesić i Ivo Sanader, u četvrtak ujutro će se, nakon što odluka o pozivnici bude i službeno potvrđena, pridružiti sastanku čelnika Sjevernoatlantskog saveza.

Mesić je izjavio u srijedu po dolasku u Bukurešt da je Hrvatska pozivnicom u NATO nagrađena za sve ono što je učinila, čime se cijeloj regiji šalje poruka da se napor isplati. "Nagrađeni smo za sve ono što je radio parlament, vlada na čelu s premijerom Sanaderom, diplomacija, ali i moj ured. Bilo bi dobro da konsenzus oko NATO-a bude i oko drugih pitanja koja se tiču strateških hrvatskim interesa", ocijenio je Mesić, javila je Hina.

Sanader drži da je pozivnicom za NATO ostvaren jedan cilj, a drugi - članstvo u EU je nadomak. "Pozivnica na NATO ojačat će međunarodni položaj Hrvatske i u pregovorima s EU-om. To ne znači da će biti popusta u pregovorima, ali će članstvo u NATO-u biti poticaj i našim partnerima s druge strane stola da Hrvatsku prihvate kao punopravnu članicu Unije", istaknuo je hrvatski premijer.