Regija
24

Hrvatska: HDZ kopirao 5+ program iz Prnjavora

Klix.ba
Iako Hrvati mjesecima slušaju o famoznom njemačkom institutu u kojem se radi privredni program, čini se da su HDZ-ovci umjesto u Minhenu program našli u Prnjavoru.
Foto: Index
Foto: Index

Naime, upravo je program pod imenom 5+ na prošlogodišnjim izborima u Republici Srpskoj predstavio profesor Mile Vasić, kandidat za zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, piše Index.hr.

Njegovih pet tačaka su borba protiv kriminala i korupcije, stvaranje jake srednje klase, obitelj, pronatalitetna i demografska politika, zaštita, očuvanje i racionalno korištenje prirodnih resursa te stvaranje konkurentne privrede i zaštita potrošača. Sa druge strane, HDZ-ovih pet točaka čine privredni rast i razvoj, zapošljavanje, zdravstvo i socijalna pravednost, pravna stabilnost te društvo, demografija, obrazovanje i nauke kao peta tačka.

"Klasna nejednakost je previše izražena za ovako malu državu. Poljoprivrednici, borci, mladi i penzioneri su najugoženiji", riječi su Mile Vasića.

Poznato? Karamarko posljednjih mjeseci često priča i o korupciji, tvrdi kako će svi koji se samo žele okoristiti letjeti iz stranke i slično. Baš kao što je pričao i Vasić.

No sličnost HDZ-ovog programa sa platformom koju je postavio Vasić ne prestaje samo na imenu platforme. Naime, vizualni identitet HDZ-ova programa prilično je sličan onome kojeg je koristio Vasić. I na jednom i na drugom programu dominira brojka 5, pozadina je plava, a tu su i boje državne zastave samo su, naravno, drugačije poredane.

Karamarko je već govorio o jačanju srednjeg sloja, a posebno je zanimljivo što i Vasić naglašava obitelj i pronatalitetnu politiku, dok je HDZ prije nekoliko dana rekao kako će za svako dijete obiteljima davati hiljadu eura.

HDZ: Oni koji nemaju program vrijeđaju i bave se tuđim programima

"Puno ime programa je: Privredni rast, održivi razvoj i zapošljavanje: 5+ Hrvatska. Zajedno su ga izradili hrvatski i njemački stručnjaci minhenskog IFO Instituta, ali i ljudi s terena širom Hrvatske", saopćeno je iz HDZ-a.