Regija
12

Hrvatska: Grad Daruvar ima 12.000 stanovnika, a gotovo 10.000 vozila

Klix.ba
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Grad Daruvar u Hrvatskoj ima 12.000 stanovnika, a gotovo 10.000 registriranih vozila. Razlog gotovo dvostrukog povećanja registriranih vozila je taj što osiguranje automobila u prosjeku stoji 800 kuna (oko 200 KM), a teretnih vozila i do hiljadu i pol kuna (380 KM) manje nego u Zagrebu.

Osim stanovnika Daruvara na gubitku je i država. U njezinu blagajnu se, zbog ove legalne snalažljivosti kompanija, uplati manje i do pola miliona kuna na godinu (oko 128.000 KM), piše Dnevnik.hr.

Među najpopularnijim registarskim tablicama u Hrvatskoj su one koje počinju slovima "DA".

Grad s nešto manje od 12.000 stanovnika, prema zadnjim podacima MUP-a ima registriranih više od 9.000 vozila. Posljednjih su godina pravne osobe najviše registrirale lične automobile.

Pri registraciji, na primjer teretnog vozila u Daruvaru, poslodavcima u džepu ostaje i do 2000 kuna (oko 512 KM) po vozilu. Razlog toliko jeftinije registracije leži u činjenici da Daruvar spada u prometno najmanje rizična mjesta u RH.

Gradonačelnik je svjestan da mnogi iskorištavaju njegov grad. Ni grad, niti budžet, nemaju od toga nikakve koristi.

"Društva koja imaju u svom programu osiguranje autoodgovornosti će jednostavno samim građanima i svima nama na području registarske oznake 'DA' povećati osnovno osiguranje", kaže gradonačelnik.