Prvi službeni rezultati
0

Hrvatska glasala za promjenu, Kukuriku koalicija ubjedljivo vodi

Sarajevo-x.com/FENA
Je li Zoran Milanović novi predsjednik Hrvatske vlade? (Foto: AFP)
Je li Zoran Milanović novi predsjednik Hrvatske vlade? (Foto: AFP)
Prema prvim nepotpunim, ali službenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na izborima za Hrvatski sabor, Kukuriku koalicija je osvojila 78, a HDZ 48 mandata (tri u dijaspori).

Riječ je o rezultatima od deset do 20 posto obrađenih biračkih mjesta.

Laburisti su osvojili 7, a HDSSB 6, HSS osvaja dva mandata, kao i dr. Ivan Grubišić, a Ljubo Jurčić, HSP dr. Ante Starčević Ruže Tomašić i HČSP po jedan mandat.

Kukuriku koalicija, prema izlaznim anketama, postigla je najveći broj mandata u svim izbornim jedinicama osim u 5. i 9. gdje je prevlast osvojio HDZ.

Prema prvim rezultatima Kukuriku koalicija je najviše glasova osvojila u osam izbornih jedinica. HDZ, koji je na vlasti bio posljednja dva mandata, izborni je pobjednik u devetoj i desetoj izbornoj jedinici gdje je koalirao s Hrvatskom građanskom strankom (HGS) Željka Keruma.

U 11. izbornoj jedinici, u kojoj glasa dijaspora, ubjedljivo vodi HDZ, podaci su DIP-a.

Na osnovu obrađenih 29 posto biračkih mjesta, HDZ je osvojio 66,97 posto glasova, dok je na drugom mjestu HSP za kojeg je glasalo 7,8 posto birača. Treće mjesto zauzima Jedino Hrvatska - HDS za koju je glasalo 4,74 posto birača.

U DIP-u se saznaje da je do 21 sat obrađen tek manji broj biračkih mjesta. Ti rezultati zbog toga još uvijek ne mogu ocrtavati pravo stanje pa konačni rezultati mogu biti znatno drugačiji.