Regija
9

Hrvatska: Djeca izbjeglica imaju najviše problema sa disanjem i dehidracijom

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Izbjeglice koje se trenutno nalaze u Tovarniku lošeg su zdravstvenog stanja, a ljekarske ekipe koje su na terenu imaju pune ruke posla, javio je reporter portala Klix.ba.

Renata Aleksa Vuković, doktorica Doma zdravlja "Vukovar", za Klix.ba je kazala da zdravstveno stanje izbjeglica nije najbolje, te da najveće probleme imaju djeca.

"Stanje je zaista dosta teško, ima jako mnogo djece koja su bolesna i iscrpljena, a uz to imaju proljev i grlobolje. Dosta ih ima problema i sa disajnim putevima i dehidracijom, dok su kod starijih problem povrede koje su zadobili prilikom ulaska ili izlaska iz vozova ili autobusa", izjavila je Vuković te dodala:

"Veliki je broj osoba i sa ubodima krpelja i brojnih drugih insekata, ali uspijevamo sve sanirati u ambulantnim kolima, dok ukoliko to nije moguće, prevoze se ambulantnim vozilom do najbliže ambulante."

Ambulantni tim je proteklih dana radio u jednoj smjeni, a s obzirom da je u toku protekle noći veliki broj izbjeglica stigao u Tovarnik, sada rade u tri smjene.

"Od jutros smo imali oko 50 intervencija, tako da svakih sat imamo od 10 do 15 pacijenata koje uredno evidentiramo i zbrinemo. Proteklih dana ovdje je radio jedan tim, dok smo danas podijeljeni u tri smjene po dva tima", zaključila je Vuković dodavši da su neke izbjeglice autobusima i vozovima proteklih dana prevezene i do Zagreba.