{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska danas bira trećeg predsjednika

S
27.12.2009. u 07:37
0
5
Hrvatska danas bira trećeg predsjednika
0
Hrvatska danas bira trećeg predsjednika
Nakon što su susjednu Hrvatsku u dva mandata predvodili Franjo Tuđman i Stjepan Mesić, Hrvati u nedjelju na petim po redu predsjedničkim izborima, među 12 kandidata, biraju svog trećeg predsjednika. Birališta su jutros otvorena u 7 sati, a zatvaraju se u 19 sati, kada prestaje i izborna šutnja, započeta 26. decembra u ponoć.
Otvoreno će biti ukupno 6.866 biračkih mjesta u zemlji i inostranstvu. U inostranstvu će, u ukupno 55 zemalja, biti otvoreno 250 biračkih mjesta.

Gotovo polovica inostranih biračkih mjesta, njih 124, biti će otvorena u Bosni i Hercegovini.

Pravo glasa na ovim izborima ima 4.495.006 birača, od čega ih se 4.088.798 nalazi na popisu u Hrvatskoj, a 406.208 ih ima prebivalište u inostranstvu.

Građani Hrvatske će moći birati između 12 predsjedničkih kandidata. To su: Milan Bandić, Andrija Hebrang, Ivo Josipović, Josip Jurčević, Damir Kajin, Boris Mikšić, Dragan Primorac, Vesna Pusić, Vesna Škare Ožbolt, Miroslav Tuđman, Nadan Vidošević i Slavko Vukšić.

Ne osvoji li u prvom krugu niko od 12 kandidata više od 50 posto glasova (za izbor predsjednika je potrebna većina od minimalno 50 posto + jedan glas), drugi izborni krug će biti održan za dvije sedmice, 10. januara i u njemu će snage odmjeriti dva kandidata s najvećim postotkom glasova iz prvog izbornog kruga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: