{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvatska će u borbi protiv IDIL-a najveći doprinos dati kroz obavještajni rad u BiH

18.11.2015. u 16:10
148
346
Hrvatska će u borbi protiv IDIL-a najveći doprinos dati kroz obavještajni rad u BiH
148
Hrvatska će u borbi protiv IDIL-a najveći doprinos dati kroz obavještajni rad u BiH
Foto: EPA
Hrvatska je pozitivno odgovorila na zahtjev Francuske za vojnu pomoć u borbi protiv Islamske države, no zasad je nepoznato na koji bi način to mogla učiniti. Visoki vojni i državni dužnosnici s kojima smo kontaktirali nisu nam znali reći na koji bi način Hrvatska mogla pomoći Francuskoj.
Hrvatska je već više od godinu dana članica koalicije protiv IDIL-a. Kao članica koalicije Hrvatska pomaže obavještajnim podacima te slanjem naoružanja i streljiva pešmergama u Kurdistanu te iračkoj vojsci.

"No ovo je sad potpuno nova situacija. Francuska je zatražila pomoć europskih vojnih snaga u provedbi zračnih udara. U tom kontekstu Hrvatska može pomoći otvaranjem svog zračnog prostora ako to Francuskoj bude potrebno", piše Jutarnji list.

Nadalje tu je obavještajna pomoć i na kraju aktiviranje borbene skupine EU. Hrvatska je, naime, u aprilu ove godine potpisala Memorandum o razumijevanju kojim su Oružane snaga pristupile Borbenoj skupini Europske unije, a vodeća nacija je Njemačka. Uz Hrvatsku i Njemačku u toj borbenoj skupini su Holandija, Luksemburg i Češka. Skupina ima oko 2000 vojnika, a Hrvatska vojska sudjeluje sa 250 vojnika. Hrvatski tim trenutno je u fazi ustrojavanja i obuke, a u njegovu su sastavu mehanizirana pješačka četa, vod za opću inžinjerijsku podršku i vod Vojne policije.

"Borbena skupina trebala bi postati aktivna sljedeće godine. Prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku najznačajniji hrvatski doprinos očekuje se kroz obavještajni rad u Bosni i Hercegovini i nadziranje ekstremnih islamističkih skupina u toj zemlji te kroz pojačani nadzor izbjeglica koje prolaze kroz našu zemlju", navodi Jutarnji list.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: