Regija
1.3k

Hrvat otvorio besplatnu prodavnicu za siromašne: Mogu uzeti šta žele

Klix.ba
Bivši policajac Mirko Prelčec iz Krapine siromašnima je otvorio trgovinu u kojoj mogu uzeti šta žele. Sam vodi brigu o desetak zagorskih porodica kojima treba pomoći.
"Pomažem onima kojima su svi okrenuli leđa. Samo radim ono što bi trebale raditi institucije", kaže penzionisani policajac iz Krapine za 24sata.hr.

Mirko Prelčec (46) u MUP-u je radio od decembra 1990. do 2008. godine, a otkad je u penziji, bavi se humanitarnim radom. Sam vodi brigu o desetak zagorskih porodica koje su zbog teških tjelesnih ili intelektualnih oštećenja nesposobne za samostalni život. I ranije je sa zagorskim pekarima organizirao akciju “Kruh za poslije” te narodnu kuhinju u Krapini. Sad je otvorio i besplatnu prodavnicu za siromašne. U njemu nema cijena. Korisnike tu čekaju osnovne namirnice.

"Mirko nas je sam našao i ponudio nam pomoć. Ova donacija puno nam znači. I suprug i ja samo nezaposleni, imamo četvero djece i sa socijalnom pomoći teško je preživjeti i prehraniti djecu2, rekla je Marija Cvrtila (28) iz Strahinja kraj Krapine.

Suprugu Miljenku stradala je kičma te ima psihičkih problema. Troje školaraca ima intelektualne poteškoće, a tu je i najmlađi sin koji ima samo dvije godine.

"Susjedi ih osuđuju, a to je najlakše, osuditi nekog i okrenuti mu leđa. Tim ljudima treba pomoći. Ne mogu sami. I ova i druge porodice o kojima se brinem žive u uvjetima koji nisu ljudski. Niko ih ne posjećuje, niko im ne pomaže. Mnogi imaju zakonska prava na razne pomoći, ali ih ne ostvaruju jer za njih ne znaju niti su sposobni sami se izboriti. Ne želim inertno društvo kakvo su stvorili političari. Svakome treba dati šansu, jedni drugima moramo pomoći", rekao je Prelčec te dodaje da najviše pomažu upravo oni koji i sami imaju malo.