Regija
131

HOS-ovci u Jasenovcu podigli ploču s pozdravom "Za dom spremni"

Klix.ba
Foto: udhos-zagreb.hr
Foto: udhos-zagreb.hr
Veterani Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) su u centru Jasenovca, nedaleko od bivšeg ustaškog koncentracionog logora, otkrili spomen-obilježje na kojem je uklesana fašistička krilatica "Za dom spremni".

Pozdrav je ugraviran na ploči koja je 5. novembra podignuta na pročelje zgrade na Trgu kralja Petra Svačića, kao znak sjećanja na 11 poginulih pripadnika Prve satnije "Ante Paradžik" HOS, koji su poginuli na tom području, pišu zagrebačke Novosti.

Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom zadušnicom u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvanica i organizatora u Mjesnom domu. Pored imena poginulih saboraca, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od službenih obilježja Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Riječ je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima.

Hrvoje Klasić, historičar sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju riječ o provokaciji.

"U mjestu gdje je desetine hiljada ljudi deportovano i ubijeno na osnovu naređenja potpisanih sa Za dom spremni, gdje se nalazio koncentracioni logor u kojem se taj pozdrav svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsjećaju na taj period eklatantan primjer ne samo revizionizma i negiranja historije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve", kaže Klasić.

U logoru "Jasenovac" za vrijeme drugog svjetskog rata ubijeno je oko 100.000 osoba, od čega najviše Srba, Roma i Jevreja. Također, u logoru je likvidirano najmanje 5.000 Hrvata i Bošnjaka.