Regija
0

Holandija će tražiti odgodu odlučivanja o kandidaturi Srbije

FENA
Holandija će tražiti da Vijeće ministara Evropske unije krajem oktobra u Luxembourgu odgodi odlučivanje o kandidaturi Srbije, odlučio je jednoglasno u srijedu holandski parlament.

Odlučivanje o Srbiji trebala bi se odgoditi do sljedećeg izvještaja glavnog tužitelja Haškog tribunala (ICTY) Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a početkom decembra.

To je u Haagu jednoglasno odlučio holandski parlament, po preporuci svoga Odbora za evropske poslove, uz inzistiranje da svaki budući korak u približavanju Srbije EU-u mora biti uvjetovan punom suradnjom s ICTY-em, odnosno hapšenjem preostalih bjegunaca - Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Odlazeći ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen rekao je zastupnicima kako će "učiniti sve" da njihovu odluku provede, ali je istovremeno upozorio da su mu "mogućnosti ograničene".

Verhagen je naznačio da sve druge članice EU-a, njih 26, podržavaju prosljeđivanje kandidature Srbije na razmatranje Evropskoj komisiji i kako to smatraju "tehničkim pitanjem", što znači da bi za odluku bila dovoljna većina glasova.

Ako predsjedavajuća Belgija to pitanje postavi kao "tehničko" na dnevni red Vijeća ministara, Holandija neće moći blokirati odluku većine, sugerirao je Verhagen.

Poslanici svih holandskih stranaka složili su se, međutim, da odluka o uzimanju u obzir kandidature Srbije ne može biti "tehnička", već "politička" i da je za nju potreban konsenzus članica.

Ministar Verhagen nije mogao reći na koji će način "srpsko pitanje" biti stavljeno na dnevni red Vijeća ministara EU-a.

Odluka da kandidatura Srbije bude uzeta u razmatranje bila bi prihvatljiva za Holandiju samo ukoliko kao "politička" bude donesena uz suglasnost svih članica, te ukoliko bi zadržala suradnju s ICTY-em kao snažan uvjet za svaki budući korak, predočio je Verhagen.

U slučaju da kandidatura Srbije na zasjedanju u Luxembourgu, odlukom većine, bude proslijeđena Evropskoj komisiji, Holandija će inzistirati da napredak Beograda u proceduri bude "maksimalno uvjetovan" okončanjem suradnje s Haškim tribunalom.

Za svaki daljnji korak bit će potrebna suglasnost svih zemalja EU-a, a Holandiija će uživati pravo veta, podsjetio je šef holandske diplomatije. Verhagen je više puta naglasio da će to značiti stavljanje Srbije pod "maksimalan pritisak" da uhapsi Mladića i Hadžića. "Srbija može i mora učiniti više", podvukao je on.

Poslanici parlamentarnih stranaka jednoglasno su ukazivali da je po junskom izvještaju tužitelja Brammertza suradnja Srbije s ICTY-em lošija nego krajem prošle godine, prenijela je Beta.

Verhagen je ocijenio da je Srbija pozitivno pridonijela stabiliziranju situacije na Balkanu otvaranjem dijaloga s Kosovom, ali je više zastupnika naznačilo da to ne bi trebalo povezivati sa suradnjom s Haškim tribunalom kao kriterijem za napredak Beograda ka EU-u.