Tvrdi da protiv njega nema dokaza
0

Hoće li Haški sud danas osloboditi Šešelja?

SRNA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
U Haškom tribunalu danas će biti donesena odluka o zahtjevu lidera radikala Vojislava Šešelja da mu bude prekinuto suđenje i da bude pušten na slobodu.

Vijeće Haškog tribunala kojim predsjedava sudija Jean-Claude Antonetti na ročištu, koje počinje u 9.00 sati, usmeno će saopštiti odluku po pravilu "98 bis" koja može značiti slobodu za Šešelja ili nastavak procesa izvođenjem dokaza odbrane.

U historiji dosadašnjeg suđenja pred Haškim tribunalom, Sud nikada nije prihvatio zahtjev odbrane optuženih da se prihvati prekid suđenja po pravilu "98 bis". 

Šef pravnog tima za odbranu lidera radikala Zoran Krasić rekao je ranije Srni da haška sudbina lidera Srpske radikalne stranke zavisi od toga da li će biti primijenjeno pravo ili će odlučivati politika - u prvom slučaju on vjeruje u oslobađajuću presudu, a u drugom ostanak Šešelja u zatvoru dok ne prođu izbori u Srbiji.

Krasić je rekao da bi Šešelj morao biti oslobođen, jer, između ostalog, postoji na desetine pravosnažnih presuda u Haškom tribunalu za sve lokacije koje se nalaze i u optužnici protiv Šešelja, "a u tim presudama nema Vojislava Šešlja, to jest ne pominje se".

Početkom marta, Šešelj je zatražio od pretresnog vijeća Haškog tribunala da ga oslobodi, ocjenjujući da tužilaštvo nije dokazalo nijednu optužbu protiv njega za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-1993. godine. 

Šešelju, koji se u pritvoru Tribunala nalazi od februara 2003. godine kada se dobrovoljno predao, sudi se za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.