Nakon izbora
4

Hoće li Albin Kurti, lider Samoopredjeljenja biti novi premijer Kosova

S. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Preliminarni rezultati prijevremenih parlamentarni izbora na Kosovu govore da je stranka Samoopredjeljenje Albina Kurtija osvojila najviše glasova, a potom slijedi Demokratski savez Kosova Ise Mustafe te Demokratska partija Kosova Kadrija Veselija i Hashima Thacija.

Konačni i potpuni rezultati izbora na Kosovu bit će poznati u toku sutrašnjeg dana. Prema zakonima Kosova pobjednička stranka daje premijera, ali i predsjednika Skupštine.

S obzirom na prvobitne rezultate moguće je očekivati koaliciju Samoopredjeljenja i Demokratskog saveza Kosova. To potencijalno može značiti da bi budući premijer Kosova mogao biti Albin Kurti, čovjek koji je za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali i ukidanje trgovačkih taksi za Srbiju i BiH, uz mogućnost uvođenja reciprociteta.

Ipak, nijedna stranka neće moći lako formirati vladu jer neće imati većinu za to. Analitičari smatraju kako će pokret Samoopredjeljenje na čelu s Albinom Kurtijem ući u koaliciju s Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

Stranka Ramusha Haradinaja Alijansa za budućnost po broju glasova trenutno je na četvrtom mjestu.

Kada je riječ o glasanju srpske zajednice na Kosovu najviše glasova uvjerljivoje osvojila Srpska lista koju podržava vlast u Beogradu.