FOTO
/
Hiljade Albanaca na protestu u Preševu traži vraćanje spomenika

A
Anadolija
21.1.2013. u 13:34
0
38
Hiljade Albanaca na protestu u Preševu traži vraćanje spomenika
0
Hiljade Albanaca na protestu u Preševu traži vraćanje spomenika Foto: Anadolija
Hiljade Albanaca sa juga Srbije okupilo se danas u podne u Preševu na protestu zbog uklanjanja spomenika poginulim pripadnicima Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.
Reporter agencije Anadolija javlja da u Preševo još uvijek pristižu Albanci iz raznih mjesta južne Srbije i da se očekuje kako će ih u demonstracijama učestvovati ukupno oko deset hiljada.

Protestno okupljanje organizovano je ispred opštinske zgrade u Preševu odakle je jučer, uz pomoć oko 100 pripadnika srbijanske žandarmerije, komunalna služba uklonila sporni spomenik.


Demonstranti, među kojima djece i staraca, traže da se spomenik hitno vrati i nose transparente na kojima piše "Stop diskriminaciji", "Ne dirajte krv poginulih boraca" i "Ne dirajte spomenik".

Jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi optužio je Vladu Srbije da nastavlja rješavati probleme nasilnim sredstvima, a ne dijalogom.

"Zajednički stav svih političkih lidera je da istrajemo u ostvarivanju legitimnih individualnih i kolektivnih prava Albanaca iz Preševske doline", poručio je Haljimi.


Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, vođa preševskog parlamenta Skender Destani i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi ocijenili su kako je Vlada Srbije uklanjanjem spomenika iz centra Preševa pokazala da "ne želi Albance u Preševskoj dolini".

Predstavnici Albanci sa juga Srbije poručili su da će tražiti od međunarodne zajednice da im osigura ista prava kakva imaju i Srbi na sjeveru Kosova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (38)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: