Regija
26

Haško tužilaštvo podnijelo žalbu na presudu Šešelju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je danas žalbu na presudu Vojislavu Šešelju kojom je oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Tužilaštvo u žalbenom podnesku detaljno ukazuje na, kako je navelo, propuste većine članova iz prvostepenog sudskog vijeća koje je izreklo Šešelju oslobađajuću presudu krajem marta ove godine i predlaže Žalbenom vijeću Tribunala da ga proglasi krivim i osudi, prenosi Tanjug.

Kao alternativu preinačenju oslobađajuće presude u osuđujuću, tužilaštvo je Žalbenom vijeću predložilo da naloži ponavljanje suđenja.

U žalbi, koja je napisana na 100 strana uz dodatne anekse, tužilaštvo ističe da je prvostepeno vijeće sudije Žan Klod Antoanetija pogrešno utvrdilo činjenično stanje, jer nije zaključilo da Šešeljevi govori predstavljaju fizičko izvršenje progona, deportacije i prisilnog premeštanja.

To je, kako je navelo tužlaštvo, detaljno objašnjeno u žalbi.

Tužilaštvo smatra da prvostepeno vijeće nije donijelo ispravnu odluku, jer nije dalo valjane razloge za svoje zaključke, nije uvažilo agrumente i dokaze tužilaštva, i zato jer je pogrešno cijenilo činjenično stanje utvrđeno tokom suđenja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala na čelu sa sudijom Žan Klod Antoanetijem izreklo je 31. marta oslobađajuću presudu lideru Srpske radikalne stranke po svih devet tačaka optužnice, koja ga tereti da je govorom mržnje podsticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tokom ratnih sukoba i protjerivanje Hrvata iz Vojvodine.

Većina članova vijeća (sudije Anetoaneti i Mandiaje Niang) uz suprotno mišljenje sudije Flavije Latanci, zaključila je da Šešelj nije kriv ni po jednoj od devet tačaka optužnice.

Latanci je bila suprotnog mišljenja po osam tačaka optužnice, dok je po jednoj tački Šešelj oslobođen jednoglasno.

Tužilaštvo je inače tražilo da se Šešelj osudi na kaznu od 28 godina zatvora.