{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Haški tribunal smanjio kazne srpskim generalima za zločine na Kosovu

23.1.2014. u 13:00
1
30
Haški tribunal smanjio kazne srpskim generalima za zločine na Kosovu
1
Haški tribunal je danas donio pravosnažne presude u slučajevima srpskih generala optuženih za zločine nad Albancima na Kosovu 1999. godine.
Srpski generali pred Tribunalom (Foto: AFP)
Srpski generali pred Tribunalom (Foto: AFP)


Sud je Nikolu Šainovića osudio na 18 godina zatvora, Sretena Lukića na 20, Nebojšu Pavkovića na 22 i Vladimira Lazarevića na 14 godina zatvora.

Generalu Pavkoviću, bivšem komandantu Treće armije Vojske Jugoslavije, potvrđena je prvostepena presuda, dok je Šainoviću, bivšem potpredsjedniku Vlade tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, kazna smanjena sa 22 na 18 godina.

Načelniku štaba Ministarstva unutrašnjih psolova Srbije na Kosovu Lukiću kazna je sa 22 smanjena na 20 godina, a Lazareviću, načelniku štaba Prištinskog korpusa VJ-a, sa 15 na 14 godina zatvora.

Nikola Šainović (Foto: AFP)
Nikola Šainović (Foto: AFP)


Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je prvostepeno oslobođen krivice po svim tačkama optužnice i nije bilo žalbi.

Bivši načelnik Generalštaba VJ-a Dragoljub Ojdanić osuđen je u istom predmetu na 15 godina zatvora i također nije bilo žalbi, izvijestio je Tanjug.

Ojdanić je prošle godine izašao iz zatvora, jer je odslužio dvije trećine dosuđene kazne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: