Regija
31

Haški tribunal poslao zahtjev Srbiji da se Šešelj vrati u pritvor do 26. maja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Haški tribunal poslao je juče zahtjev Vladi Srbije da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u pritvor u Sheveningenu do 26. maja.

Kako navode, ono što je sigurno jeste da Šešelj neće moći biti u Hagu 26. maja jer i u slučaju hapšenja u skladu sa Zakonom o saradnji sa Haškim tribunalom on će morati prvo da bude priveden sudiji Višeg suda, zatim mora da prođe sve procedure pred domaćim sudovima kao da je haški bjegunac, a potom će na odluku sudije o izručenju imati pravo žalbe.

Sve to u praksi traje od 10 do 15 dana, a Šešelj je potvrdio da će ova prava u slučaju hapšenja svakako iskoristiti, piše srbijanski Blic.

Iako Šešelj neće biti u Sheveningenu do 26. maja, Tribunal zahtjeva da se "tog datuma ili malo poslije toga bar uhapsi". Iz Vlade Republike Srbije saopćeno je da će Vlada u narednih nekolika dana donijeti odluku o tom pitanju.

Podsjećamo, Šešelja je na privremenu slobodu pustilo u novembru Pretresno vijeće Tribunala bez ikakvih uslova za njega i uključivanja Vlade Srbije u taj dogovor. Međutim, Žalbeno vijeće je već u aprilu tražilo da Pretresno vijeće opozove svoju odluku.

Nakon što im je Šešelj dostavio dokumentaciju o svom zdravstvenom stanju, Pretresno vijeće je to odbilo, ali je tužilac Bramerc tražio od Žalbenog vijeća da samostalno naloži njegov povratak, što je to već jučer i uradilo i poslalo zahtjev u Srbiju.

Tužilaštvo Haškog tribunala tereti Vojislava Šešelja za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i u Vojvodini, odnosno za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi. Tereti se za masovna ubistva, javne pozive za pritvaranje civila u logore, uništavanje domova i vjerskih objekata. Navodi se da je lično učestvovao u ratnoj propagandi i raspirivao mržnju i podsticao na zločine.