Regija
0

Hashim Thaci položio zakletvu i postao novi predsjednik Kosova

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Novoizabrani predsjednik Kosova Hashim Thaci položio je danas pred poslanicima Skupštine Kosova zakletvu, čime je preuzeo novu dužnost.

Poslanici opozicije bojkotuju današnju sjednicu, kao što su bojkotovali i sednicu održanu 26. februra kada je Thaci izglasan za predsjednika.

Svečanoj sjednici Skupštine prisustvuje dosadašnja predsjednica Kosova Atifete Jahjga, kao i strane diplomate akreditovane na Kosovu i predstavnci civilnog društva Kosova.

Thaci se zakleo da će "svu svoju snagu posvetiti očuvanju nezavisnosti,i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo na njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, obezebjeđenju ljudskih i građanskih sloboda i prava, poštovnju i zaštiti Ustava i zakona, očuvanju mira i dobrobiti svih građana Republike Kosovo".

Thaci je potom zakletvu i potpisao nakon čega je intonirana himna Kosova i onda je uslijedio njegov govor. Hashim Thaci je prije izbora za novog predsjednika Kosova obavljao dužnost prvog zamjenika premijera i ministra inostranih poslova Kosova i bio je lider Demokratske partije Kosova.

Odmah nakon izbora za predsjednika Kosova podnio je ostavku na položaj lidera partije.