Regija
4

Haradinaj traži da se raspišu potjernice za Vučićem i Dačićem

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ramush Haradinaj, ratni lider Oslobodilačke vojske Kosova, kojeg Srbija sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, izjavio je danas da bi Priština trebalo uvesti recipročne mjere Beogradu kada su u pitanju potjernice.

"Oni imaju potjernice, pa bi trebalo i mi. Aleksandar Vučić ispunjava kriterije da se za njim izda potjernica. Ivica Dačić, također", prenio je Tanjug Haradinajevu izjavu za prištinske medije.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske po Interpolovoj potjernici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtjev za njegovim izručenjem.

On je tjedan dana kasnije pušten na slobodu do odluku suda o zahtjevu Srbije za ekstradiciju, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno napuštanje teritorija Francuske.

Haradinaj je u decembru 2004. izabran je za premijera Kosova, a nakon sto dana dao je ostavku kako bi odgovarao za ratne zločine pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Oslobođen je 2008. godine, a 2012. godine potvrđena je oslobađajuća presuda. Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima, navodi Tanjug.