Uhapšene 22 osobe
76

Haos u Skupštini Crne Gore zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti

A. D.
Screenshot
Screenshot
U Skupštini Crne Gore poslije ponoći je glasovima vladajuće većine i SDP-a usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti. Za prijedlog tog zakona glasalo je 45 poslanika, dok suzdržanih i onih koji su protiv nije bilo.
Međutim, prije usvajanja zakona, odnosno nakon odbijanja amandmana Mitropolije crnogorsko-primorske na predloženi zakon koji je u skupštinsku proceduru stavio Demokratski front, došlo je do incidenta u sali Skupštine.

Prvo je, kako je rečeno novinarima, bačeno pirotehničko sredstvo, a potom je uslijedio niz incidentata u kojima su poslanici DF-a vrijeđali i pokušali da nasrnu na kolege iz vladajuće koalicije, ali i iz SDP-a. Bačen je i suzavac.

Nakon ovog incidenta su uhapšene 22 osobe i to 18 poslanika DF-a i još četiri osobe.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je obaviješten da su u CB Podgorica privedeni poslanici: Andrija Mandić, Mihailo Čađenović, Milan Knežević, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Branko Radulović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Budimir Aleksić, Marina Jočić, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Ljiljana Đurašković, Aleksandra Vujičić, Veljko Vasiljević i Jovan Vučurović. Među privedenima su i: Zoran Bulatović, Koča Đurišić, Dejan Gojković i Dušan Knežević.

Prema nezvaničnim informacijama portala Vijesti.me, flašom u glavu je pogođen poslanik SDP-a Ranko Krivokapić (SDP), dok je Milun Zogović gađao predsjednika parlamenta Ivana Brajovića. Petardu ili najvjerovatnije suzavac u salu je bacio šef kluba DF-a Milutin Đukanović.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević kazao je novinarima u Skupštini da naprava, koju su aktivirali poslanici DF-a, nije izazavala nikakav efekat, prenosi Mina.

"Zatim su krenuli ka predsjedavajućem stolu, napravljena je galama. Prilično vandalsko ponašanje. Mislim da će se steći uslovi da nastavimo kako smo planirali", rekao je Nikolić.

[TWITTER]1210347455642001408[/TWITTER]

Njegov kolega Milorad Vuletić kazao je da je "jedna poslanica DF-a udarila flašom u glavu poslanika Ranka Krivokapića".

Više saobraćajnica u Crnoj Gori bilo je blokirano u znak protesta zbog najavljenog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Više osoba, među kojima je i jedan svećenik, privedeno je nakon što su odbile naređenje policije da uklone automobile s bulevara na izlazu iz Podgorice u naselju Zlatica.

Ovom zakonu se protivi Srpska pravoslavna crkva koja ga vidi kao "paravan za otimanje crkava i hramova", kojih ta vjerska zajednica u Crnoj Gori ima oko 700.

Vlada je ranije odbacila takve optužbe, tvrdeći da novi zakon sve vjerske zajednice u Crnoj Gori stavlja u isti položaj.