Tenzije u susjedstvu
22

Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori: Kako su uzburkani duhovi na Balkanu

I. Č.
Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije (Foto: EPA-EFE)
Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije (Foto: EPA-EFE)
Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, čiju ustavnost je potvrdilo najveće tamošnje zakonodavno tijelo, trebalo bi da do kraja godine bude izglasan i da otvori put da vjerski objekti i državno zemljište, ako ne postoje dokazi o vlasništvu, postanu državna svojina.
Mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije smatra da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti grubo diskriminiše Pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije Srpske patrijaršije u Crnoj Gori, koje je, kako navodi, prije osam vijekova osnovao prvi arhiepiskop srpski Sveti Sava.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori je sporno što je regulativom predviđen povrat u državno vlasništvo crkvene imovine građene prije 1918. godine, za koju crkva ne može da dokaže vlasništvo.

Crnogorska pravoslavna crkva i njeni vjernici, s druge strane, podržavaju Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti zato što su, kako kažu, do sada bili diskriminisani po osnovu nacionalne crkvene pripadnosti i zato što im je onemogućavano da služe u crkvama i manastirima koje su napravili njihovi preci i država Crna Gora.

Nekoliko stotina sveštenika SPC u Crnoj Gori, među kojima su bili episkopi, monasi i vjernici, okupili su se 24. decembra pred sjedište Skupštine Crne Gore, gdje su još jednom ponovili zahtjev Vladi Crne Gore da povuče iz procedure Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Vlada Crne Gore donošenje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti, o kojem se već pet godina raspravlja, objašnjava potrebom da se postojeći zakon iz 1977. godine promijeni i prilagodi trenutnim uvjetima u Crnoj Gori. Zakon je do sada dva puta povučen, od toga jednom ove godine.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

No, kako su predstavnici crnogorske vlasti stava da se moraju naći zakonski okviri za djelovanje vjerskih zajednica, Prijedlog zakona je vraćen u proceduru kada je u njega inkorporirano mišljenje Venecijanske komisije. Smatraju da će svaka vjerska zajednica imati priliku da dokaže ono što je njeno.

Mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije uputio je pismo predsjednicima Vlade, države i svim poslanicima vladajuće koalicije, u kojem je poručio da Vladin Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne zaslužuje da bude razmatran u Skupštini Crne Gore.

Mitropolit Amfilohije je pozvao poslanike da učešćem ne daju legitimitet raspravi i glasanju o tom aktu.

Sam Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji je danas s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o Prijedlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti rekao je da neće biti povlačenja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zašto bi ga povlačili? Riječ je o tome da na tom projektu radimo od 2014. godine. Mislite da smo nešto ishitreni? Mislite da smo nešto previdjeli? Mislite da smo nekoga zaobišli? Ne, samo slijedimo ono za što smo uvjereni da je u interesu dobra i napretka Crne Gore. Nema nijednog zakona koji smo do sada donijeli gdje nije bilo i dijela javnosti koji je bio suprotstavljen. To se podrazumijeva", rekao je Đukanović.