|

Haag traži Interpolove tjeralice za troje radikala zbog nepoštivanja suda

Haag traži Interpolove tjeralice za troje radikala zbog nepoštivanja suda
5
F
FENA
14.2.2017. u 18:30
2
komentara
5

dijeljenja
Haag traži Interpolove tjeralice za troje radikala zbog nepoštivanja suda Foto: Fena
Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene tjeralice s nalogom za uhićenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jova Ostojića.
Sudsko vijeće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla doprinijeti "da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana", podsjećajući da Srbija nije postupila po nalogu za uhićenje i izručenje optuženih, prenio je Tanjug priopćenje za javnost ICTY-a.

Haško tužiteljstvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protuusluge.

Viši sud u Beogradu zaključio je prošle godine da prema srbijanskom Zakonu o suradnji s Haškim tribunalom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje radikala.

U zaključku beogradskog suda navedeno je da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda.

ICTY je ljetos od Srbije tražio da žurno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu s međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za uhićenje i izručenje spomenute trojke, podsjeća Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...