Politika obmana
62

Gruhonjić za Klix.ba: Vučić je na Kosovu provocirao, Srbija vodi "šibicarsku" politiku

Piše: S. Hambo
Dinko Gruhonjić (Foto: Medija centar)
Dinko Gruhonjić (Foto: Medija centar)
Dinko Gruhonjić, urednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine za Klix.ba je analizirao dvodnevnu posjetu Kosovu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove poruke koje je uputio. Vučićev "nastup" ocijenio je glumom i direktnim provociranjem Albanaca.

"Mi u Srbiji živimo u svakodnevnom političkom rijalitiju koji diktiraju Aleksandar Vučić i njegovi Goebbelsi. Njegov nastup na Kosovu je neprestano glumatanje, a to je tokom svoje cijele karijere samo i radio. Laž i gluma. Mene najviše čude oni koji se čude zašto je Vučić lažov", kazao je Gruhonjić za Klix.ba.

Gruhonjić smatra kako će od ove Vučićeve posjete Kosovu najveću štetu imati obični građani Kosova, kako Srbi, tako i Albanci.

"Na ovaj način se, kroz očigledni pakt nacionalista cementiraju vječiti sukobi i negira se svaka mogućnost bilo kakvog normalnog života. Vučić je na Kosovu vrlo otvoreno provocirao pokušavajući posjetiti neke krajeve na Kosovu gdje su rane još uvijek svježe, poput dreničkog kraja, gdje nije ni pokušao da se izvini za užasne masakre koje je srpska vojska i policija počinila tokom '90-tih godina. Umjesto pijeteta žrtvama, gurao im je prst u oko", smatra on.

Kosovo - spržena zemlja

On naglašava da poslije ovakvih posjeta, kakva je bila Vučićeva Kosovu, ostaje samo spržena zemlja i još teži život.

"Ja u konačno rješenje na Kosovu, kada je u pitanju politika Aleksandra Vučića ne vjerujem. On vodi šibicarsku politiku koja je ustvari vanjska politika Srbije koja se može sažeti u jednoj rečenici koja glasi: 'Ako vi nama ne date pare, mi ćemo praviti probleme na Balkanu'. Naravno takve poruke su upućene zapadnim silama, a te sile iz ko zna kojih razloga drže Vučića u političkom životu", kazao nam je Gruhonjić.

Dodaje da Vučić nema nikakvu poruku, već će nastojati da oteže s ovim pitanjem dokle god bude mogao.

Smišljena provokacija

Vučić je tokom dvodnevne posjete Kosovu posjetio neka sela u subotu, ali danas, kada je namjeravao posjetiti selo Banje u dreničkom kraju nije uspio, jer su Albanci postavili barikade.

"Pa taj kraj je u ratu na Kosovu najviše stradao. To vam je kao da je došao u Srebrenicu da širi 'srpsku stvar'. To je bila smišljena provokacija da bi sebe prikazao kao heroja", naglašava.

Gruhonjić smatra da je i priča o razgraničenjima i mijenjaju granice samo taktički potez da bi se dobilo na vremenu.

"Takva ideja je s onu stranu razuma, s obzirom da bi etničko razgraničenje između Srba i Albanaca neminovno imnalo svoju lančanu reakciju i na BiH, od koje Srbija nije niti će dići svoje šape. Nacionalisti nikada ne pričaju o ljudima, već o teritoriju, a nakon toga slijede etnička čišćenja i zločini", zaključuje naš sagovornik.