Regija
0

Gruevski: Eliminisana najopasnija teroristička grupa na Balkanu

Klix.ba
Nikola Gruevski (Foto: EPA)
Nikola Gruevski (Foto: EPA)
Makedonski premijer Nikola Gruevski saopćio je danas da je makedonska policija imala do sada najtežu i najkomplikovaniju situaciju, kao i da je zahvaljujući akciji makedonskog MUP-a eliminisana najopasnija teroristička grupa u Jugoistočnoj Evropi.

Gurevski je novinarima u Skoplju u prvom obraćanju od izbijanja krize u Kumanovu kazao da je teroristička grupa pokušala destabilizovati Makedoniju.

"U aktivnostima koje je profesionalno i odgovorno vodila makedonska policija učestvovale su sve etničke i vjerske grupe, Albanci, Romi, Srbi, Bošnjaci, Vlasi. Izvedena je visoko profesionalna, patriotska i herojska akcija koja je neutralisala teroriste koji su željeli destabilizovati Makedoniju", rekao je Gruevski.

On je dodao da je na žalost izgubljeno osam života policajaca, ali da su oni svojim životima ''možda spriječili ubistvo osam hiljada ljudi''. Istakao je da je sinoć posjetio ranjene policajce koji će prema tvrdnjama doktora ubrzo se vratiti svojim porodicama i na radna mjesta.

Gruevski je kazao da Albanci nisu podržali teroriste koji očito ne žele dobro Makedoniji i njenim građanima.

"Ovo nije makedonsko-albanski obračun, budući da su oni štetni i za Makedonce i za Albance u regionu", kazao je Gruevski.

Podsjećamo, u oružanim sukobima policije i terorističke grupe poginulo je osam policajaca i 14 pripadnika terorističke grupe, a ranjeno 37 pripadnika policije.