Sastanak u Austriji
76

Grlić Radman: Hrvatska podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, ali moraju ispuniti uslove

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je danas da Hrvatska podržava zemlje Zapadnog Balkana u pristupanju Evropskoj uniji, ali pod uslovom da ispune kriterije koje postavlja Brisel te da se njihove vanjske politike usklade s onima u EU.

"EU ostaje otvorena za sve zemlje Zapadnog Balkana, ali njihovo buduće članstvo i perspektiva ovisi o vlastitim postignućima i provođenju reformi te ispunjenju kriterija i mjerila. Kao što je Hrvatska to isto učinila prije više od 11 godina odradivši težak posao", rekao je Grlić Radman za TV Beč.

On se danas u sklopu inicijative "Prijatelji Zapadnog Balkana" sastao u Austriji s ministrima vanjskih poslova BiH, Crne Gore, Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije.

"Kada govorimo o nekim zemljama Zapadnog Balkana važno je reći da njihova vanjska politika mora biti 100 posto usklađena, u punini, s evropskom zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom", rekao je nakon sastanka održanog u srednjovjekovnom samostanu Stift Gottweig, udaljenom 75 kilometara od Beča.

Sastanku zatvorenom za medije prisustvovali su i ministri vanjskih poslova Austrije, Slovenije, Italije, Češke, Slovačke i Grčke koje su članice EU.

"Prijatelji Zapadnog Balkana" je inicijativa koju je 2023. pokrenuo austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg "u cilju pružanja podrške postupku proširenja EU-a". Prvi takav sastanak bio je održan prije četiri mjeseca u Rimu.

"Ovo je bio drugi sastanak na kojem smo čuli poglede tih zemalja i njihova postignuća (u procesu pristupanja)", izjavio je Grlić-Radman.

Crna Gora, Srbija, BiH, Sjeverna Makedonija i Albanija kandidati su za članstvo u EU, dodao je.

"Želimo im pomoći svojim iskustvom i svojom ekspertizom. Važne su sigurnost i promocija regionalne sigurnosti, te dobrosusjedski odnosi. To je temelj", napomenuo je hrvatski ministar.

Rekao je da se "potrebno suočiti s prošlošću" i "ne posezati za nekim temama koje mogu još više proširiti otvorene rane raspada bivše države".

"Potrebno se okrenuti budućnosti i naravno riješiti otvorena pitanja, ali u duhu dobrosusjedskih odnosa i u skladu sa vladavinom prava sadržanih u 23. i 24. poglavlju (pristupnog postupka s EU)", izjavio je Grlić Radman.

Poručio je da za zemlje Zapadnog Balkana neće biti "prečica" i "političkih puteva", nego "pravnih" koje propisuje EU.

Ministri su razgovarali i o potrebi jačanja cestovne, željezničke i plovidbene infrastrukture.

"Ona će imati utjecaja na sigurnost i stabilnost zapadnog Balkana i na jačanje slobodnog zajedničkog tržišta", rekao je hrvatski ministar.

Podsjetio je okupljene na "potrebu snažnije energetske diverzifikacije" i sticanja nezavisnosti o trećim zemljama.

"Prije svega o Rusiji", naglasio je Grlić Radman. "A Hrvatska tu može poslužiti kao model. Ona je već postala energetsko čvorište za širu regiju (...) Slovenije, Mađarske , Slovačke, Italije i Njemačke", dodao je.

Rekao je da Hrvatska želi "pomoći" zemljama zapadnog Balkana da i one smanje istu ovisnost.

"Za Hrvatsku je zato važna provedba projekta Južne interkonekcije koja bi vodila prema BiH", rekao je.

Grlić Radman je prethodno bio i na sastanku ministara vanjskih poslova 14 podunavskih zemalja.

Ministri Njemačke, Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, BiH, Crne Gore, Bugarske, Rumunjske, Moldavije i Ukrajine sastali su se na svom godišnjem forumu, a domaćin je bila Austrija. Te zemlje od 2011. godine sarađuju u sklopu političkog okvira "Strategija Evropske unije za podunavsku regiju" (EUSDR), u kojem je Evropska komisija savjetnik. Austrija do kraja godina predsjeda tim okvirom, prenosi Hina.