Regija
1

Građani Srbije u nedjelju biraju poslanike, odbornike i šefa države

FENA
Građani Srbije u nedjelju će se na biralištima izjašnjavati o novom šefu države, budućim sazivima republičkog i lokalnih parlamenata, a građani Vojvodine i o novom sazivu pokrajinskog parlamenta.

Za mandate u Skupštini Srbije, čiji će novi saziv biti deveti od uvođenja višestranačja, nadmetaće se 18 lista, a za budućeg šefa države, koga će građani birati po deseti put, 12 kandidata.

Glasačko pravo na 8. 390 biračkih mjesta u Srbiji i inostranstvu moći će da iskoristi 6.770.013 birača, javlja Tanjug.

To pravo moći će da iskoriste i građani Srbije koji žive u 22 zemlje i to na 38 biračkih mjesta, s tim da će prvi na birališta izaći već u subotu i to oni koji žive u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji.

U nedjelju će, kao i u Srbiji, glasanje biti obavljeno u Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini, Italiji, Južnoafričkoj Republici, Kipru, Libiji, Luksemburgu, Makedoniji, Rumuniji, Rusiji, Njemačkoj, Sloveniji, Francuskoj, Holandiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Češkoj i Švicarskoj, a glasaće se od sedam do 20 sati po lokalnom vremenu.

Za 120 poslanika u vojvođanskom parlamentu nadmetaće se kandidati na 14 lista, a za 110 odbornika Skupštine grada Beograda 16 lista.

Za glasanje je, i kada su u pitanju predsjednički i kada su u pitanju parlamentarni izbori, odštampano po 7.061.712 glasačkih listića, od čega je 35.133 listića odštampano kao rezerva.

Parlamentarni i predsjednički izbori biće sprovedeni i na teritoriji Kosova i Metohije i to na 90 biračkih mjesta, a glasovi će biti prebrojavani u Raškoj i Vranju.

Među biračkim mjestima u Srbiji je i 29 koja će biti smještena u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija.

Biračka mjesta u Srbiji otvaraju se u sedam sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada u Srbiji traje i predizborna tišina.

Birači na biračkim mjestima mogu da glasaju samo ako pruže na uvid biračkom odboru važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu koji sadrže jedinstven matični broj građana, a birač može da glasa i bez obavještenja o danu i vremenu održavanja izbora, koji su trebalo da dobiju na kućnu adresu.

Birač koji želi da glasa, a nije u mogućnosti da dođe na biračko mjesto, o tome može da obavjesti birački odbor na dan glasanja najkasnije do 11 sati, navedeno je u saopćenju koje će biti objavljeno u elektronskim medijima.

Rok da Republička izborna komisija (RIK) utvrdi i u "Službenom glasniku" objavi rezultate izbora, kako piše u Rokovniku te komisije, ističe 10. maja u 20 sati.