|

Građani Crne Gore, Srbije i Makedonije uživaju u putovanju s ličnom kartom

Građani Crne Gore, Srbije i Makedonije uživaju u putovanju s ličnom kartom
38
A
Anadolija
19.11.2014. u 10:03
57
komentara
38

dijeljenja
Građani Crne Gore, Srbije i Makedonije uživaju u putovanju s ličnom kartom
Građani Republike Hrvatske, iako ta država nije u sastavu Schengena, samo sa ličnom kartom mogu uči u najviše država u Evropi, a to iz regiona Jugoistočne Evrope, popularnije nazvanog Zapadni Balkan, najmanje mogu državljani Bosne i Hercegovine.
Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, 1. jula 2013. godine hrvatski državljani mogu putovati u države članice Europske unije s valjanom osobnom iskaznicom - ličnom kartom.

Građani Hrvatske mogu i nakon ulaska te zemlje u EU prelaziti granicu s Bosnom i Hercegovinom, osim s putovnicom, i s osobnom iskaznicom. Isto vrijedi i za prelazak granice kod Neumskog koridora.

S druge strane, građanima Bosne i Hercegovine od 1. jula 2013. godine onemogućeno je da u Hrvatsku ulaze sa ličnom kartom, već za to moraju posjedovati isključivo biometrijski pasoš.  

Istovremeno, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju prestala je obveza izdavanja evidencijskih kartona za otiskivanje graničnih štambilja državljanima Hrvatske prilikom prelaska državne granice, a što je do sada bio slučaj prilikom prelaska državne granice u Sloveniju, Italiju i Mađarsku.

Inače, i prije ulaska u EU, državljani Hrvatske samo sa ličnim kartama mogli su, osim u BiH, ući i u Sloveniju, Mađarsku i Italiju. 

Prema podacima Ministarstva inostranih poslova te zemlje, državljani Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo.

Državljani Srbije mogu prelaziti i državnu granicu Makedonije sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

Na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine državljani Srbije mogu ulaziti bez viza i nesmetano boraviti do 90 dana, sa pasošem ili ličnom kartom. To pravo mogu ostvariti na svim graničnim prelazima između Srbije i Bosne i Hercegovine, izuzev aerodroma, gde je za ulazak u Bosnu i Hercegovinu potreban pasoš. 

Istovremeno, u skladu sa sastankom Jadranske povelje, Albanija, Makedonija i Crna Gora potpisale su sporazum kojim se građanima tih triju zemalja omogućava da iz jedne u drugu zemlju putuju sa pasošima i biometrijskim ličnim kartama. Tako državljani Crne Gore sa ličnim kartama mogu ulaziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu. 

I građani Makedonije samo sa ličnim kartama mogu putovati u Albaniju, Srbiju i Crnu Goru. Državljani Albanije samo sa ličnim kartama mogu u Makedoniju i Crnu Goru.

Za razliku od svih ostalih, građani Bosne i Hercegovine sa ličnom kartom mogu putovati samo u Crnu Goru i Srbiju. 

Istovremeno, građani Bosne i Hercegovine jedini iz regije kojima treba viza za putovanje na Kosovo, što nije slučaj sa državljanima Albanije, Makedonije, Crne Gore, pa čak i Srbije. 

 
Prijavi grešku


Komentari (57)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...