Konačna odluka
42

Građani Beograda će ponovo izlaziti na izbore i birati novu gradsku vlast

S. Š.
Aleksandar Šapić (Foto: Facebook)
Aleksandar Šapić (Foto: Facebook)
Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je danas da u Beogradu budu održani novi izbori, što je saopćeno na današnjoj konferenciji za medije.

Član Predsjedništva SNS-a i predsjednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić rekao je na konferenciji za novinare da je odluka donesena jednoglasno na današnjoj sjednici predsjedništva stranke.

On je najavio da će SNS na nove izbore izaći kao dio jednog velikog pokreta i da već kreće u kampanju.

"Vidjet ćemo ko će sve biti u tom velikom pokretu, svi oni koji smatraju da je politika koju smo vodili u proteklom periodu za Beograd bila politika prosperiteta i napretka grada", naveo je Šapić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom današnjeg obraćanja javnosti iz Predsjedništva Srbije poručio da je njegov stav i stav predstavnike liste "Beograd ne smije da stane" da je važno da se ide na nove izbore.

Građani Beograda tako će ponovo izaći na izbore za gradske organe vlasti, jer na izborima održanim 17. decembra niko nije osigurao većinu za formiranje nove vlasti.

Prema rezultatima izbora održanih 17. decembra prošle godine, najviše mandata osvojio je SNS (49), što sa pet mandata Socijalističke partije Srbije (SPS) nije bilo dovoljno za konstituisanje vlasti u Beogradu pošto je za natpolovičnu većinu u Skupštini, koja broji 110 odbornika, neophodno 56 mandata.

Opozicione liste "Srbija protiv nasilja" (43) i koalicija NADA (6) osvojile su ukupno 49 mandata, a cenzus je prešao i Pokret "Mi – glas iz naroda" koji se izborio za šest mandata u gradskom parlamentu, a koji je predvodio Branislav Nestorović.

Inače, nakon održanih izbora, opozicija predvođena inicijativom "Srbija protiv nasilja" ukazala je na izborne neregularnosti nakon što su se pojavili snimci na kojima su u Beogradsku Arenu dovođeni ljudi iz RS-a te drugih općina u Srbiji i raspoređivani na biračka mjesta u Beogradu. O ovom se očitao i Evropski parlament koji je donio rezoluciju o izbornim neregularnostima u Beogradu, što je vlast u Srbiji izričito negirala.