Komentari (423)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne znam. Meni je ovo presmiješno. Kao katolik iz BiH, i po čistoj logici, mogu donijeti jedini mogući zaključak. A taj je da je Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori jezik potpuno identičan. Razlika je jedino u tome što imamo svi skupa oko četrdesetak narječja.
Džaba pričaš gluposti kolinda, odnosno džaba lažeš. Svako od nas suštinski zna da nam je jezik zajednički, kao i porijeklo. Negacija je plod politike (stranaca i domaćih izdajnika), a jezik je bogatstvo koje su nam ostavili zajednički preci i koje mi prenosimo na naše potomke. To je jedina istina, nepobitna i trajna. Države dolaze i prolaze, ali narod, običaji, kultura i jezik traju i trajaće.
ZAJEDNICKI JEZIK NIKAD I NIJE POSTOJAO, ONA NAKARADA NAZVANA PO SRBIMA I HRVATIMA, ONO JE OD A - Z IZMISLJENO 1954 GODINE U NOVOM SADU OD STRANE KOMUNISTA SA KOKARDAMA I SAHOVNICAMA U DJEPOVIMA, A PETOKRAKAMA NA GLAVI!
NARAVNO ZA SVE JE PODLOGA BILA BOSANSKI JEZIK, A I KAKO NE BI, JEDINO JE BOSNA IMALA SREDNJEVJEKOVNU DRZAVU NEKOLIKO STOTINA GODINA, TAKOZVANA SRBIJA I TAKOZVANA HRVATSKA SU UVIJEK BILE ROBOVSKE TVOREVINE BEZ IKAKVE HISTORIJE, PA SU SE ONDA DALI U SFRJ NA IZMISLJANJE I FALSIFIKOVANJE, NARAVNO PO KARADJORDJEVO RECEPTU!
EVO I SAD, HAJDE BOSNA IMA IZGOVOR U VIDU OKUPACIJE JER ISTINA JESTE DA JE BOSNA OKUPIRANA DRZAVA, MEDJUTIM STA JE IZGOVOR SRBIMA I HRVATIMA? RUSI IM ZA DVIJE MILIJARDE EURA PREUZESE NAFTNE I PREHRAMBENE KOMPANIJE DA VISE NI JEDNI NI DRUGI NE MOGU PRDNUTI. PREDLAZEM I HRVATIMA DA POZOVU PUTINA NA STADION KAO I SRBI, PA DA MU TAMO KOLEKTIVNO LIZU SUPCINU JER IM JE JEDINO TO I PREOSTALO!
Vrlo jednostavno: Kad se Hrvati odreknu hrvatskog, kad se Srbi odreknu srpskog, onda cemo mi Bosnjaci vrlo rado da im ustupimo koristenje bosanskog jezika, jedinog pravog od kojeg su nastala ova dva.
Ne lazi, necemo ni tad. A i zasto bi? Ta Alijina trgovina "ti dobijes dva, ali zato meni uzmes jos dva i sad smo kvit", netje da moze vise Panticu.
@Roin Nisi razumio, ne planiram se odreci bosanskog vec dozvoliti Hrvatima i Srbima da ga koriste pod nazivom bosanski jer je to jedini pravi jezik kojim se bivsi jugosloveni koristise i od njeg napravise kopije od Zagreba do Nisa.
Sta kazete gospodjo ne razumijem vas.
E, baš to. Piše gore, da je hrvatska predsednica nešto rekla o nepostajanju zajedničkog jezika, ali pošto priča na hrvatskom, ja je ama baš ništa ne razumem.
Najstariji nadjeni dokument južnoslovenskih naroda je povelja Kulina bana, pisana bosančicom. A jezik je potpuno isti to ne treba ni diskutovati, znamo što svi forsiraju razlike...
Jašta je nego isti, samo onaj nacionalista koji neće to da prizna iz nekih drugih razloga, tvrdi drukčije! Manje su razlike između jezika koji se govore u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji (i pored dosta riječi izmišljenih u zadnjih 25 godina), nego između raznih varijanti Engleskog u USA, GB, Kanad, Australiji... ili Njemačkog u Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj...I ko biva, ne razumijemo se! Čak i Slovenci i Makedonski progovore "našim jezikom" kad se radi o parama!
Deklaracija dozvoljava da ga zovemo kako hocemo,znaci srpski,hrvatski,bosanski,srpskohrvatski..Ovo i jeste receno da cete vi svi svi naciofašisti pjeniti jer svaki od vas ovim gubi eksluzivitet na jezik i ne mozete negirati tudji ovako. Puno bi ovo pomoglo recimo djeci u Rs koja zele uciti Bosanski:ako su jezici isti onda ti nemas pravo braniti da ga zovu kako god ko hoce.
Neskolovana bagra ne razumije sta je znacaj deklaracije dzaba mi ovde raspravljamo sa stokom.
Zasto je Tito rahmetli ili pokojni rusima rekao ne.Ne kontaju govna od Triglava do Vardara nista.
Sve ove izjave treba negdje zapisati i u arhivu bez obzira sa koje strane i od koga dosle za neka druga vremena. Niko od politicara jos nije skontao sa koje strane puse ili duva vitar vetar ili vijetar.
Ko je ova?
Dosao mali Ivica tati - Tata, zaljubio sam se! - Odlicno sine, a u koga? -U Jovicu! -Pa, kud bas u Srbina...? haha!
govorim jezikom mojih komšija i prijatelja , jezikom razumjevanja i drugarstva a ako treba i bilo koje pomoći . taj jezik sam naučio drugi jezici mi ne trebaju.
Ne treba nas uvjeravati nikakav lingvist u "različite jezike". Oni samo čuvaju političke smjernice, kao i svoje stolice, jer se boje gubitka istih ako stanu na stranu zdrave logike, to jest jednog jezika za sva četiri naroda.
Koje koze... prava Koza