Regija
0

Grabar-Kitarović: Stati s politiziranjem Jasenovca

FENA
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve i oni koji ih preuveličavaju, i istaknula kako treba stati s politiziranjem Jasenovca.

"Te podjele nisu dobre i ovih dana ću započeti sa svima razgovore da vidimo to možemo učiniti", rekla je Grabar-Kitarović.

Srpsko narodno vijeće je najavilo da će bojkotavati komemoraciju u Jasenovcu, a prije toga je isto najavila Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj.

"U svakom slučaju, Jasenovac je bio veliko stratište ustaškog režima. Hrvatska je izrasla na korijenima Domovinskog rata i antifašizma koji je utemeljen u našem Ustavu. Moramo se prestati dijeliti oko prošlosti i usredotočiti se na egzistencijalna, a ne ideološka pitanja i okrenuti se budućnosti. Naravno, moramo poštovati historiju i sagledavati je u historijskim okvirima bez ikakvog revizionizma, ali i bez politikanstva. Trebamo respektirati i poštivati žrtve, da im se poklonimo i jednostavno se osvrnemo na to kao lekciju. Treba prestati politizirati Jasenovac", rekla je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske je, također, rekla kako postoje oni koji umanjuju jasenovačke žrtve, isto kao i oni koji ih preuveličavaju, ali naglašava da je većina Hrvata u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, protiv Hitlera i njegovih saveznika i da moderna Hrvatska nije nastala na ustaškom režimu i NDH.

"Postoje pojedinci koji umanjuju te žrtve, ali i postoje oni koji ih uvelike preuveličavaju i pokušavaju iskoristiti kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskom narodu to apsolutno odbacujem", istaknula je.

"Treba to prepustiti historičarima, sagledati objektivno istinu i priznati da je Jasenovac bio stratište ustaškog režima, koji nije u temeljima moderne hrvatske države, ali i treba prestati time manipulirati u političke svrhe. Danas imamo puno egzistencijalnih problema. Treba brinuti o standardu građana, kad pitate ljude to im je bitno reći će posao, plaća ... Idemo se usredotočiti na ono to muči hrvatske građane danas, a historiju da sagledamo objektivno", poručila je predsjednica Hrvatske.