Čestitka preko žice
1

Grabar-Kitarović razgovarala s Putinom, potvrdila mu pozivnicu u Hrvatsku

Klix.ba
Foto: EPA/Klix.ba
Foto: EPA/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin razgovarali su telefonski, nakon čega je saopćeno da mu je čestitala izbornu pobjedu i potvrdila poziv da posjeti Hrvatsku u terminu prihvatljivom za obje strane.

"Lideri su razmijenili mišljenja o raznim aspektima bilateralne saradnje, uzimajući u obzir rezultate posjete hrvatske predsjednice Rusiji u oktobru 2017. godine, posebice intenziviranje trgovinskih i privrednih odnosa. Razgovarano je i o nekim pitanjima na međunarodnom planu, uključujući stanje na Balkanu", kaže se u saopćenju Kremlja.

Posjeta Grabar-Kitarović Rusiji u oktobru prošle godine bila je prva službena posjeta jednog hrvatskog predsjednika toj zemlji od 2009. godine, a ključni mu je cilj bio dati novi zamah odnosima koji su godinama bili zapušteni.

Posjeta je održana u godini kada je obilježena 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Ruske Federacije i Republike Hrvatske.

Predsjednica Grabar-Kitarović je tada pozvala ruskog predsjednika, s kojim se sastala u Sočiju, u posjetu Hrvatskoj i pritom izrazila nadu da će posjeta biti upriličena tokom 2018. godine.

Podsjećamo, na predsjedničkim izborima u Rusiji u nedjelju Putin je odnio pobjedu i osvojio četvrti mandat, a Grabar-Kitarović tim mu je povodom uputila čestitku kao prva od zapadnih čelnika.