Grabar-Kitarović osudila napade u Parizu: Vrijednosti islama iskonski su miroljubive

A
Anadolija
14.11.2015. u 17:13
11
63
Grabar-Kitarović osudila napade u Parizu: Vrijednosti islama iskonski su miroljubive
11
1/4 Foto: Facebook
2/4 Foto: Facebook
3/4 Foto: Facebook
4/4 Foto: Facebook
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović povodom terorističkih napada u Parizu uputila je telegram saučešća i solidarnosti francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu i francuskom narodu, te upalila svijeću, položila cvijeće i upisala se u knjižu žalosti u francuskoj ambasadi u Zagrebu.
"Duboko me je potresla vijest o terorističkim napadima koji su se dogodili u Parizu i stradanju velikog broja ljudi. Molim vas primite, u ime državljana Republike Hrvatske i u moje osobno ime, izraze najdublje sućuti", navela je u telegramu hrvatska predsjednica.

Dodala je kako "ovaj čin ne smije nas pokolebati u izgradnji boljeg svijeta, utemeljenog na čvrstim demokratskim vrijednostima kao niti uzdrmati našu predanost jačanju uvažavanja svih različitosti, ali nas mora i učvrstiti‎ u snažnijoj suradnji u borbi protiv onih koji takav svijet ne prihvaćaju". 

Grabar-Kitarović je istakla kako su vrijednosti islama iskonski miroljubive i potiču uvažavanje drugih i drugačijih.

"Teroristički čini poput pariških kose se s time i na njih se ne smije odraziti uskogrudnošću ili nesnošljivošću, što je i krajnji cilj terorista", istaknuto je u telegramu hrvatske predsjednice.

Napade u Parizu osudila je i islamska zajednica Srbije, na čelu sa reisul-ulemom i muftijama, za koje su naveli da su uvjereni da neće ostvariti ciljeve mračnih sila zla, niti riješiti bilo kakve probleme bilo gdje u svijetu.

"Rukovodeći se Kur’anskim motom da ubistvo jednog nevinog čoveka ima težinu kao da je ubijeno celo čovečanstvo, muslimani Srbije i ovaj teroristicki čin smatraju aktom nasilja koji ne može biti deo naše vere niti put kojim nas islam uči pri rešavanju problema", navedeno je u saopćenju za javnost IZS-a.

Kako je navedeno u daljem tekstu saopćenja, u ovom teškom trenutku IZS je izrazila saučešće u bolu francuskog naroda, "moleći Boga Milostivoga da čovječanstvu da mudrosti i snage u borbi protiv terorizma".

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga proglasila je nedelju danom žalosti na Kosovu u čast žrtava sinoćnjih terorističkih napada u Parizu i u znak solidarnosti sa francuskim narodom.

Zastave na svim državnim objektima Kosova, unutar i van zemlje, biće spuštene na pola koplja, saopšteno je iz kabineta predsjednice.

Prema službenim podacima, u sinoćnjim terorističkim napadima u Parizu poginulo je 128 osoba, dok je njih 250 povrijeđeno, od toga blizu stotinu nalazi se u životnoj opasnosti. Napadi su izvedeni na šest različitih lokacija, prilikom čega je poginulo osam terorista. Kako doznaje novinar AA, sedam terorista imalo je pojaseve sa eksplozivinim napravama, koje su aktivirali. Francuske vlasti su izrazile bojazan da bi broj mrtvih mogao rasti. Odgovornost za napade online saopćenjem preuzela je teroristička organizacija IDIL.


Komentari (63)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: