Sastanak u Zagrebu
11

Grabar-Kitarović nakon sastanka s Vučićem: Bremenita prošlost sprečava prijateljske odnose

Piše: I. Č.
Kolinda Grabar-Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je nakon sastanka s predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem da ih bremenita prošlost sprečava da odnose između dviju zemalja nazovu prijateljskim.

"Trebalo je da se sastanak održi u drugačijim okolnostima, drugačijoj društvenoj klimi. Međutim, ja sam insistirala na tome da se sastanak održi što je prije moguće", pohvalila se Grabar-Kitarović, dodavši da je neophodno nalaziti se i razgovarati.

Grabar-Kitarović je istakla da je neophodno pronalaziti put u sigurnost koji će osigurati blagostanje.

"Mi imamo zajedničke interese, a zajednički nas vezuje put u Evropu. Danas smo se dotakli mnogih pitanja. To je naša politička i državna odgovornost", rekla je Grabar-Kitarović.

Istakla je da imaju odgovornost prema mnogim obiteljima, majkama, sinovima, kako bi učinili sve što je moguće za prevazilaženje ratnih rana.

"Tu ima puno problema, iako je prošlo mnogo godina od rata. Raduje me ta volja da razgovaramo", poručila je Grabar-Kitarović.

Dodala je da su razgovarali o položaju manjine, o položaju srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji.

"Razgovori će se nastaviti. U razgovore ćemo uključiti predstavnike udruženja tih manjina, sve kako bismo unapređivali položaj manjina. Vjerujem da će i predsjednik Vučić nastaviti razgovarati", navela je Grabar-Kitarović.

Izdeklamovala je da nema dvojbe kako je Subotička deklaracija korisna i da predstavlja korak naprijed.

"Izgrađene su neke ceste o kojima je ranije razgovarano, nastavljeni su projekti", kazala je Grabar-Kitarović, dodavši da je u tom pogledu zadovoljna.

Razgovarali su također o pravosudnim pitanjima i naveli da će razgovarati o međudržavnim komisijama.

"Pitanje granica je jedno od otvorenih pitanja. Naš stav je da treba da o tome nastavimo pregovarati bilateralno naredne dvije godine. Ukoliko se ne dogovorimo u tom periodu, onda da se dogovorimo u vezi sa izlaskom pred međunarodne arbitre", rekla je Grabar-Kitarović.

Dodala je da su razgovarali kako iskoristiti zajedničke fondove Evropske unije, uz ostalo i o obnovi željezničke pruge.

"Teretni i sav drugi promet će zaobići Republiku Hrvatsku. Malo detaljnije ćemo danas o tome poslijepodne", zaključila je Grabar-Kitarović.