{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Grabar-Kitarović: Najkonkretniji prijedlog izlaska iz krize je ostavka premijera Milanovića

F
FENA
23.2.2015. u 16:27
2
93
Grabar-Kitarović: Najkonkretniji prijedlog izlaska iz krize je ostavka premijera Milanovića
2
Grabar-Kitarović: Najkonkretniji prijedlog izlaska iz krize je ostavka premijera Milanovića
Foto: HINA
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u ponedjeljak kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatske iz krize - ostavka predsjednika Vlade Zorana Milanovića.
Stoji to u saopštenju iz Ureda predsjednice u kojem Grabar-Kitarović odgovara na pismo kojoj joj je u ponedjeljak uputio premijer Milanović.

U saopštenju se podsjeća da je Grabar-Kitarović u četvrtak, 19. februara, nazvala premijera Milanovića ponudivši saradnju te mu najavila slanje prijedloga za održavanje zajedničke sjednice Vlade zbog teškog ekonomskog i socijalnog stanja u državi. Navodi se i da je Grabar –Kitarović predložila Milanoviću "da timovi Ureda predsjednice i Vlade RH utvrde dnevni red zajedničke sjednice".

"Kako do danas iz Vlade nije prihvaćen taj prijedlog, Predsjednica Vladi upućuje prijedlog dnevnog reda zajedničke sjednice u skladu s člankom 102. Ustava Republike Hrvatske. U vezi s pozivom predsjednika Vlade Predsjednici da pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga za zajedničku sjednicu Vlade, naglašavamo kako je Predsjednica, nakon temeljitih analiza i obavljenih konzultacija s ekonomskim stručnjacima, došla do zaključka kako je najkonkretniji prijedlog za izlazak Hrvatskle iz krize - ostavka predsjednika Vlade RH", stoji u saopštenju Ureda predsjednice.

Ako predsjednik Vlade ne uvaži taj konkretan prijedlog, dodaje se, "Predsjednica od njega očekuje konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu finansijskih učinaka tih prijedloga i rješenja za izlazak zemlje iz krize, što je ustavna obveza Vlade, a ne Predsjednice RH".

Premijer Milanović u pismu upućenom Grabar-Kitarović je načelno pozdravio njezinu najavu da će predložiti Vladi održavanje sjednice na temu ekonomskog stanja u zemlji, ocijenivši kako je važno "da Predsjednica pripremi konkretne prijedloge, način provedbe i procjenu finansijskih učinaka takvih prijedloga".

Milanović je, uz to, pozvao Grabar-Kitarović da zajednički sazovu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, a iz Ureda predsjednice saopšteno je da "Predsjednica sa zadovoljstvom prihvaća poziv za održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost radi usvajanja godišnjih smjernica za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2015.godinu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: